Ruurlo is van oudsher een agrarische gemeente. 84% van de grond is agrarisch terrein (in NL: 68%). Toch zijn maar 50 van de ca. 1750 banen in Ruurlo agrarisch (CBS, 2002). De meeste banen zijn er in de nijverheid en commerciële dienstverlening, net als in de rest van Nederland.
Ruurlo is relatief dunbevolkt: 128 inwoners per km2 (Nederland: 475). De trend in de laatste decennia is de opkomst van het toerisme als pijler van bestaan, al kende men hier ook vroeger deze vorm van inkomsten. Je had een paar hotels en er waren verscheidene pensions. Ruurlo is omgeven door een prachtige natuur en heeft het voor de Achterhoek kenmerkende coulissenlandschap. Toeristische trekpleisters zijn er volop: wandel- en fietspaden/routes (w.o.het Wouter Kabouterpad, een Cultuur-historische dorpswandeling, de Zevensprongtocht, het Jonker Joostpad), het zwembad De Meene, de Doolhof, de molen Agneta, Familiepark Cactus Oase, etc..
Ruurlo is bovendien rijk aan evenementen: de Reurlse Winterdag, het Karel Stegeman Jeugdtoernooi, de Reurlse Pompdagen, de braderie, de Septemberfeesten met o.a. dorpenloop, allegorische optocht en verlichtingsroute, het Kasteeltuinconcert, Reurpop, de Midwinterhaornwandeling en de Open Monumentendag. In 2008 kent Ruurlo naast twee hotels en enkele Bed & Breakfast-adressen, ook een aantal grote en kleinere campings en een bungalowpark.
Ruurlo
Landschap
Vrije tijd
1950-2000
Berkelland
Achterhoek