Frits Toevank en historisch Ruurlo

vanaf 1984

Frits Toevank werd in 1922 in Ruurlo geboren. Tijdens zijn werkzame leven was hij rayonchef bij de elektriciteitsmaatschappij De Berkelstreek. Dat leverde hem de bijnaam "Frits van 't Lech" op. Hij kwam veel bij inwoners van Ruurlo over de vloer. Daarvan maakt hij in de Tweede Wereldoorlog al gebruik bij het zoeken van een veilig onderkomen voor onderduikers.

Zijn kennis van de streek combineerde hij gaandeweg met onderzoek naar het verleden van Ruurlo en zijn omgeving. Na zijn pensionering heeft hij onder meer leiding gegeven aan het veldnamenonderzoek in Ruurlo en omgeving, waarvan de resultaten zijn vastgelegd in het boek "Transvaal dat lig in Reurle". Ook heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de Kadastrale Atlas van Ruurlo. Daarnaast heeft hij in de loop der jaren de bewoningsgeschiedenis van Ruurlo in kaart gebracht, vanaf het begin van de zeventiende eeuw tot de jaren 30 in de twintigste eeuw. Daarbij heeft Frits nauw samengewerkt met streekarchivaris Molenaar en met een groep amateurhistorici zoals Hietbrink, Meerbeek, Ten Arve en mevr. Florijn-Ridderhof. De resultaten van dit omvangrijke onderzoek zijn terug te vinden op zijn in 2004 uitgegeven CD-ROM "Ruurlo in woord en beeld". Hierop staat van vrijwel elk woonhuis en boerderij de bewonersgeschiedenis beschreven. Velen roemden zijn welhaast encyclopedische kennis.

Frits was ook een van de mensen die in 1984 de aanzet hebben gegeven tot de oprichting van de Historische Vereniging Old Reurle. Hij heeft daarvan vele jaren deel uitgemaakt van het bestuur. Als vrijwilliger was Frits onder andere betrokken bij de Openluchtspelen (Karl May spelen) in de jaren 1952-1972.

In 2002 kreeg hij de Zilveren Windhond, een onderscheiding van de gemeente Ruurlo. Frits Toevank overleed in 2007. De Historische Vereniging Old Reurle is bezig zijn overgedragen persoonlijke historische archieven uit te zoeken.


  • Ruurlo

  • Streekgeschiedenis

  • 1950-2000

  • Berkelland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl