De Kroezeboom en de naoorlogse woningbouw

1950 - 2000

In het oosten van het land moeten vroeger veel grote, oude eiken hebben gestaan, die opvielen door hun grote, machtige kruinen. Ze stonden vrij en konden zo indrukwekkend uitgroeien. Hier spreken we dan van "ne kroezen boom".

De Kroezeboom van Ruurlo heeft een omtrek van wel 10 meter. Op ansichten, die in de loop der jaren verschenen kun je mooi de groei en de omgeving van de boom volgen: tussen de rogge aan de rand van de Rikkelder es staand, tot nu, binnen de bebouwde kom in een tuin aan de Borculoseweg. 
Na de Tweede Wereldoorlog werd ook in Ruurlo de woningbouw voortvarend ter hand genomen. Zo verschenen er bijvoorbeeld huizen aan de Kerkstraat, de Wiersseweg en de Kroezelaan. In 1952 kwam er een nieuwe Rabobank, in 1953 een nieuw schoolgebouw (de huidige Kerst Zwartschool) ter vervanging van de oude School A aan de Dorpsstraat en in 1954 het gemeentehuis op het Kerkplein. Aan de Beatrixlaan werd in 1959 de Rehobothschool gebouwd en de Coöperatieve Dorpsvereniging  kreeg in 1953 een uitbreiding in de vorm van een grote graansilo.

In de periode 1968 tot 1975 realiseerde de gemeente de bouw van 182 woningen op Everwennink I en II gevolgd door Garvelinkkamp I en II. In de jaren tachtig volgt de bebouwing op Everwennink III en het plan Hessenweg. In de jaren negentig Het Loo en in het begin van het nieuwe decennium de Haarskamp en Leusinkbrink. Het dorp groeide in 60 jaar tijd meer dan 40% in inwonertal: van 5720 inwoners in 1945 tot over de 8000 inwoners in 2005. In 2009 is het inwonertal iets minder dan 8000 inwoners, dat komt omdat het na de herindeling Mariënvelde is kwijtgeworden aan Oost Gelre.

Naast de woningbouw werd er ook geïnvesteerd in andere voorzieningen. Zo kreeg Ruurlo in 1973  na de geweldige actie Plons, een zwembad en kwam er naast de sportvelden in 1978 een sporthal. Aan 't Rikkelder kwam in 1984 bejaardencentrum "De Bundeling" klaar, later uitgebreid met "De Schoven".

Wethouder Wim Rijkenbarg heeft van 1986 tot 2002 veel betekend voor de woningbouw en dorpsinrichting in Ruurlo. Naast het realiseren van vier van de bovengenoemde wijken heeft hij samen met burgemeester J. de Groot leiding gegeven aan de herinrichting en het verkeersluwer maken van het dorpscentrum door de aanleg van de rondwegen.

De middenstand van Ruurlo is in deze periode zeer gegroeid. De recente komst van een Hema, Kruidvat en Marskramer en de aanwezigheid van een drietal supermarkten markeren de uitbreiding van het voorzieningenniveau in het dorp.


  • Ruurlo

  • 1950-2000

  • Berkelland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl