Joris Ivens

Omstreden Nijmeegse filmmaker

In 1912 speelde de veertienjarige Joris Ivens de rol van goede indiaan in de film De Wigwam. De beelden werden gemaakt op twee Nijmeegse locaties: de Kwakkenberg en het Jonkerbosch. De Wigwam was de eerste film van de later wereldberoemde filmmaker.

In De Wigwam kregen cowboys het aan de stok met indianen. Het hele gezin Ivens speelde mee, sommigen ingesmeerd met cacao. Joris schreef het scenario en speelde de hoofdrol: de indiaan Brandend Staal.

Joris werd in 1898 geboren aan de Nijmeegse Van Berchenstraat 15, in een rijk gezin. Zijn vader was handelaar in fotoartikelen. Hierdoor wist Joris al op jonge leeftijd dat hij filmmaker wilde worden.

Joris maakte vanaf eind jaren twintig veel documentaires over maatschappelijke misstanden. De films waren dan ook vaak omstreden. Door zijn film Indonesia Calling uit 1946 kreeg hij zelfs lange tijd ruzie met de Nederlandse regering. In deze film koos hij namelijk de kant van de vrijheidsstrijders die Nederlands-Indië onafhankelijk van Nederland wilden maken.

Joris werd wereldberoemd en won veel (internationale) prijzen voor zijn werk. Hij hield altijd goede herinneringen aan zijn geboortestad: 'Dikwijls ver weg, bleef Nijmegen, mijn jeugd, toch dicht bij mij', staat op het naar hem genoemde monument op het Joris Ivensplein.


  • Nijmegen

  • Kunst en cultuur

  • 1900-1950

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl