Joppe

Het ontstaan van een dorp 1867

Niet vaak is de geboorte van een dorp zo nauwkeurig te dateren als die van Joppe. Meestal ontstaat een dorp als gemeenschap en bouwt die tezamen een kerk. In dit geval was de kerk er eerder dan de gemeenschap.

Als in 1867 de Rooms-Katholieke kerk Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming wordt gebouwd is dat het begin van het dorp Joppe. Die kerk werd gebouwd op verzoek van Frans Ernest Alexander van Hövell tot Westerflier, de toenmalige eigenaar van Kasteel 't Joppe.

Katholiek

Baron Frans van Hövell hoorde tot de katholieke tak van de familie. En dat nam hij zeer serieus. Maar ter kerke gaan in Zutphen was blijkbaar een hele onderneming; daarom kreeg hij toestemming van de aartsbisschop om op zijn landgoed een eigen parochie te stichten.

Joppe

Die kerk, de bijbehorende pastorie en een handjevol huizen eromheen werden zo het dorp Joppe.

Vernoemd naar het kasteel; en dat had zijn naam te danken aan ene Joppe van Baar die er rond 1600 een winterverblijf had. Pas in 1740 werd het huidige fraaie kasteel gebouwd.

Station

Natuurlijk kwam er het nodige bij. Bijvoorbeeld een station, want de kasteelheer wilde wel grond afstaan voor de nieuwe spoorlijn, maar alleen als de halte 'Gorssel' dan ook dicht bij zijn kasteel zou komen. Inmiddels is op die plek al jaren het gerenommeerde Bosrestaurant te vinden.

Uitspanning

Bij een bosrijk dorp als Joppe hoort een uitspanning. Hotel De Eikenboom voorzag in de eerste helft van de twintigste eeuw in die behoefte. Sinds 1966 staat op die plaats de katholieke St.-Bernardus basisschool oftewel de 'Joppeschool'.

 

Zie ook de websites van HG Lochem Laren Barchem & De Elf Marken.


Rechten

Wout Klein 2021, CC-BY-NC-SA

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl