Arnold Joost van Keppel

1670 - 1718

Arnold Joost van Keppel (1670-1718) is een van de meest vooraanstaande personen in de zeventiende eeuw.

Hij maakt carrière aan het stadhouderlijke hof bij Willem III. Arnold Joost doet goede zaken in Engeland, wanneer Willem III daar koning wordt, en maakt grote sommen geld naar Nederland over. Hij schopt het tot kamerheer des konings en graaf van Albemarle (1697), naast vele andere titels en functies.

Het Kleine Loo

Bij deze nieuwe status hoort natuurlijk een statussymbool en van zijn nieuw verworden fortuin laat hij een bijpassend paleis bouwen: De Voorst. Dit buiten staat ook wel bekend als het Kleine Loo.

Familie van Keppel

Geen familie is zo lang vertegenwoordigd geweest op zoveel kastelen in en om Lochem als de van Keppels. Al in de dertiende eeuw had deze familie kasteel Verwolde in bezit. En terwijl op kasteel Keppel zelf de familienaam al snel uitstierf waren er op Verwolde wel vijf eeuwen lang mannelijke nazaten genoeg om de naam over te dragen. Sterker nog: behalve de tak van Keppel van Verwolde ontstonden er ook takken van Keppel van Oolde, van Keppel van de Woolbeek en van Keppel van Westerholt en waren er in de loop van de tijd van Keppels als heer van de Cannenburg en de Cloese, heer van Ampsen en heer van de Voorst. In de 18e eeuw raakte de glorietijd van de familie voorbij. In Nederland is de naam zelfs geheel uitgestorven

Afbeeldingen

1: Arnold Joost van Keppel, 1st Earl of Albemarle door sir Godfrey Kneller (London, National Portret Gallery).

2: Het Huis de Voorst dat Arnold Joost van Keppel bij Eefde liet bouwen heeft de allure van een paleis, naar het voorbeeld van het Loo in Apeldoorn van zijn beschermheer koning-stadhouder Willem III. Het wordt daarom wel 'het kleine Loo' genoemd of zelfs, vanwege de eertijds vorstelijke tuinen, 'het Versailles van de Achterhoek'.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Lochem
  • Personen
  • 1600-1700
  • Lochem
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl