Van loonzakje naar pinautomaat

1959

'De volgende', roept directeur Witteveen. In het halletje voor het kantoor is het een drukte van jewelste. Het is zaterdagmiddag en de werkweek zit er op. De mensen die werken op Stoomzuivelfabriek St. Antonius aan de Kloosterstraat (waar nu de Boerenbond zit) wachten geduldig.

Iedereen krijgt persoonlijk het loonzakje met het weekloon uitgereikt. De mensen leven zuinig. Het loon is niet hoog.

Borrels

Andere lonen worden soms uitbetaald in het café. Na het drinken van enkele borrels is een deel van het loon al op. Meestal werkt de man buitenshuis en regelt de vrouw het huishouden en de financiën. Al is het loon niet hoog, toch probeert men wat te sparen. Het dorp telt enkele kleine banken.

Oudste bank

In een boerderij aan de Cranenburgsestraat zit sinds 1901 de 'Boerenleenbank'. Het is de oudste bank in Groesbeek. In 1959 krijgt de Boerenleenbank (nu Rabo) een nieuw gebouw in de Dorpsstraat. Na 1960 neemt de welvaart in Nederland toe. Elk jaar stijgen de lonen. Mensen kunnen meer sparen.

Internet

Rond 1970 staan er zes banken in het dorp. Die krijgen het steeds drukker. Mensen krijgen het loon niet meer contant uitbetaald. Dat gaat nu via de bank. Je kunt aan het loket je geld ophalen. Nog later gaan ook de betalingen via de bank. Nu staan er pinautomaten en regelen mensen hun geld zaken via internet. Door de automatisering is het aantal banken sterk gedaald.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • 1950-2000
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante organisatie(s)

Heemkundekring Groesbeek

Image

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl