Museum Het Pakhuis

2010

Abraham van Sprang onderzoekt jarenlang de bodem van Ermelo. Hij verzamelt een archeologische collectie en draagt deze over aan de gemeente. In het gemeentehuis wordt hiervoor een Oudheidkamer ingericht. Dit levert in 2004 een museumstatus op. Uiteindelijk wordt de collectie in 2010 ondergebracht in het nieuwe museum ‘Het Pakhuis’.

Opening

De gemeente Ermelo toont ambitie en wil de archeologische collectie van de heer Van Sprang loskoppelen van het gemeentehuis. De verzameling komt beter tot zijn recht in een museum. Op 26 augustus 2010 opent museum ‘Het Pakhuis’ haar deuren. Het gebouw lijkt qua uiterlijk op het vroegere pakhuis naast de molen.

Bodemsporen bewonderen

In het museum ontdekken bezoekers dat op Ermelose bodem verschillende tijdperken samenkomen. Bewoners van de Veluwe bouwen hier hun bestaan op en begraven hier hun doden. De grafheuvels zijn kenmerkend in het landschap en herbergen bijzondere verhalen over lang vervlogen tijden en rituelen. Daarna komen de Romeinse soldaten. Archeologisch onderzoek wijst uit dat het Romeinse leger een uitstapje maakt richting de Veluwe en tweemaal een kampement op Ermelose bodem maakt.  

Wisseltentoonstelling

Naast de vaste archeologische collectie heeft het museum ieder jaar een nieuwe wisseltentoonstelling. De thema’s sluiten aan bij de actualiteit en hebben altijd een link naar Ermelo. 

Doe- en beleefmuseum

Museum Het Pakhuis staat bekend als een doe- en beleefmuseum. In de voetsporen van de archeoloog volgen bezoekers een historische weg door de tijd en ontdekken mensen tal van bodemvondsten. Het begint in de vroege prehistorie, voert door de Romeinse tijd, doorkruist de vroege en late middeleeuwen en komt tenslotte uit in de moderne tijd. Het is dan ook een museum voor jong en oud. Daarnaast is er een aantal aanpassingen gedaan waardoor ook mensen met een (visuele) beperking het museum kunnen beleven. 

Educatie

Het museum organiseert verschillende onderwijsprogramma’s voor het primair- en voortgezet onderwijs. Ook projecten of lessen op de school zelf over de historie van Ermelo behoren tot de mogelijkheden.

Dit is een venster uit de Canon van Ermelo

Vorige venster

Bronnen en verder lezen:

  • Brochure 14 december 1978, opening gemeentehuis


Rechten

Canoncommissie Ermelo, 2022, CC-BY-NC

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl