Ermelo na de verzelfstandiging

vanaf 1972

De start van de nieuwe gemeentesecretarie geeft veel administratief gedoe. De nieuwe politieke bestuurders moeten hun draai vinden. Het zelfstandige Ermelo staat voor grote uitdagingen. Bestrijding van de woningnood, illegale kampeerbedrijven legaliseren en nieuwe voorzieningen realiseren. Ermelo groeit naar 27.000 inwoners.

Gemeentesecretarie

De ambtenaren moeten kiezen tussen werken bij de gemeente Nunspeet of de gemeente Ermelo. Vooral de jonge ambitieuze ambtenaren kiezen voor  Ermelo. Zij staan bij de start voor een enorme klus. Het gemeentearchief moet worden uitgeplozen. Dossiers die uitsluitend betrekking hebben op Ermelo verhuizen in hun geheel mee. Gemengde dossiers moeten gekopieerd worden. Van de inwoners van het dorp Ermelo wordt aan de hand van oude gegevens een geheel nieuw bevolkingsregister aangelegd. Toch moet op vragen van de inwoners nog regelmatig een dossier in Nunspeet worden opgehaald. Kortom, de serviceverlening laat de eerste jaren wat te wensen over.

Burgemeester E.Ph. Veen

De nieuwe gemeente heeft een burgemeester nodig. E.Ph. Veen komt na veertien jaar burgemeesterschap in Hoevelaken naar Ermelo. Zeventien jaar zet hij zich in voor de ontwikkeling van Ermelo. In 1989 gaat hij met pensioen. In Ermelo is de brandweerkazerne naar hem vernoemd.

Voorzieningen

Ermelo moet voor zijn eigen voorzieningen gaan zorgen. Er is veel te doen. Vele scholen, zoals de nieuwe MAVO worden gebouwd. Nieuwe verkeersmaatregelen worden getroffen. Het brandweermateriaal wordt gemoderniseerd. Verder komen er riante voorzieningen voor de bejaardenzorg, aanleg van een nieuw sportveldencomplex, de bouw van een gemeenschapsruimte in Speuld en van een wijkcentrum in Ermelo. Twee ambitieuze projecten moeten het visitekaartje worden van de zelfstandige gemeente. In 1975 wordt sportcomplex ‘Calluna’ en in 1978 een nieuw gemeentehuis gebouwd. Het winkelbestand wordt uitgebreid met winkelcentrum ‘De Enk’.

Woningnood

De woningnood bestrijden heeft de hoogste prioriteit. Ermelo groeit door nieuwe bouwlocaties zoals Ermelo-West, plan Schoolweg, De Leemkuulen, De Maat en het Salemterrein. Anno 2021 is de woningnood nog steeds een probleem. Om dit op te lossen wordt een nieuwe weg ingeslagen. Er gaat gebouwd worden op het terrein van psychiatrisch ziekenhuis ‘Veldwijk’ en op het terrein van het oude sanatorium ‘De Hooge Riet’.

Duurzaamheid

Net als andere gemeenten in Nederland moet het dorp verduurzamen door de klimaatverandering. Daarom werkt de gemeente stap voor stap naar energieneutraliteit in 2030 en klimaatneutraliteit in 2035. Een ambitie die de gemeente samen met de Ermelose inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties wil waarmaken.

Voor de verduurzaming wordt in Ermelo-West gestart met een pilot voor aardgasvrije woningen.

Dit is een venster uit de Canon van Ermelo

Vorige vensterVolgende venster

Bronnen en verder lezen:

  • Baas over eigen dorp, Ermelo vijf jaar onder eigen vlag – Arjeh Kalmann – uitgave 1976
  • Ermelo, door deling zichzelf – J.W.P. van Dijk en C. Kortenhoeven – uitgave 1997


Rechten

Canoncommissie Ermelo, CC-BY-NC

  • Ermelo

  • Bestuur

  • 1950-2000

  • 2000-nu

  • Ermelo

  • Veluwe

Relevante links

- www.ermelo.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl