Zorginstellingen 21e eeuw

Vanaf 2000

Ermelo is in de eenentwintigste eeuw nog steeds een zorgdorp. Naast de al in de negentiende eeuw gestarte zorginstellingen, komen er nieuwe instellingen bij. De visie op de zorg gaat met de tijd mee.

Willem Holtrop Hospice

Op initiatief van huisarts Willem Holtrop wordt in 2002 het hospice aan de Julianalaan geopend. Het hospice krijgt dan ook zijn naam. Mensen in hun laatste levensfase kunnen hier tot aan hun dood worden verzorgd. Enkele verpleegkundigen werken samen met veel vrijwilligers. De eigen huisarts begeleidt de patiënt zoveel mogelijk.

Moderne woonzorgcentra

De visie in de zorg gaat met de tijd mee. Van grootschalige wooncentra overgaan naar kleinere woonzorgcentra in de woonwijken zelf. Een voorbeeld hiervan is woonzorgcentrum De Amaniet in Ermelo-Oost. Dit centrum verbindt jong en oud. Hier wonen vanaf juni 2013 ouderen die zorg nodig hebben, maar het gebouw huisvest ook een basisschool, buitenschoolse opvang en een kapsalon.

Dicht bij het centrum opent op 30 september 2014 De Arcade haar deuren voor 56 ouderen met dementie. Twee oude bejaardentehuizen zijn niet meer van deze tijd. Eén hiervan, Rehoboth, is al gesloopt. Op deze plek is in 2019 het moderne woonzorgcentrum Kroondomein geopend. Het ander bejaardentehuis, De Dillenburg, gaat plaats maken voor woningbouw.

Herbergier

Op het voormalige terrein van taxibedrijf Bakker, aan de Stationsstraat, bevindt zich De Herbergier. Het is kleinschalige zorg opgezet door particuliere zorgondernemers. Zij wonen sinds 25 februari 2016 samen met mensen met geheugenproblemen.

Buurtzorgpension

Vanaf 4 februari 2019 heeft Ermelo een buurtzorgpension. Het ligt op het terrein van het voormalige Astmacentrum. Het buurtzorgpension biedt tijdelijke opvang met 24-uurs verpleegkundige zorg. Bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname, tijdens een chemokuur of wanneer de mantelzorg even wegvalt en het thuis niet meer gaat. Naast het buurtzorgpension komt in het voorjaar van 2022 zorgcentrum De Luwte voor verzorging van ouderen met dementie. Tevens worden twaalf luxe woonzorgappartementen aangeboden.

Dit is een venster uit de Canon van Ermelo

Vorige vensterVolgende venster

Bronnen en verder lezen: 

  • Zorg, geschiedenis van de gezondheidszorg in Ermelo – Jan Bolt en Gert Hofsink – uitgave 2011


Rechten

Canoncommissie Ermelo, CC-BY-NC

  • Ermelo

  • Zorg

  • 2000-nu

  • Ermelo

  • Veluwe

Relevante links

- De Herbergier

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl