Jeanne Diepenhorst

1900 - 1954

Adriana Cornelia (Jeanne) Diepenhorst-de Gaay Fortman (1880-1958) is de vrouwenemancipatie ver vooruit met haar sociale activiteiten. Begin twintigste eeuw neemt zij het initiatief voor het oprichten van een christelijke vrouwenbond en een christelijke blindenbond. Door haar pioniersarbeid vestigt zich in 1926 een blindentehuis in Ermelo.

Wie is Jeanne Diepenhorst?

Geboren in een predikantengezin op 2 juni 1880. Zij volgt een opleiding voor onderwijzeres. Sociaal bewogen en een sterk gevoel voor barmhartigheid. Zij krijgt dit in Amsterdam van huis uit mee. Met stug volhouden strijden voor de oprichting van een christelijke vrouwenbond en christelijke blindenbond. Bijzonder in die tijd. Een vrouw moet zich inzetten voor de kerk, kinderen en keuken. Zij ziet dit anders. Met haar vooruitstrevende activiteiten lijkt zij wel een ‘Dolle Mina’ van het eerste uur. De vrouwenemancipatie ver vooruit. Zij wordt voor haar werk beloond met de Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij sterft op 6 januari 1958 in Epe op 77-jarige leeftijd. Zij is daar op de algemene begraafplaats begraven.

Christelijke blindenbond

Jeanne kent vele blinden in haar kennissenkring. Blinden moeten zelf hun brood kunnen verdienen. In die tijd doet de overheid niets voor blinden of slechtzienden. Zij zijn vaak afhankelijk van particuliere liefdadigheid. Om op te komen voor de blinden neemt zij het initiatief voor het oprichten van een landelijke belangenvereniging. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Vele jaren later komt er in 1921 een christelijke blindenbond.

‘Moeder van Sonneheerdt’

Het blijft niet bij een landelijke belangenvereniging. Het wordt ook tijd voor een blindentehuis. Door niet op te geven, lukt het haar in 1926. Blindentehuis Sonneheerdt opent op 25 maart zijn deuren in Ermelo. Er is plaats voor dertig personen. Jeanne is een duizendpoot. Secretaresse tot juni 1933, daarna nog lid van het dagelijks bestuur tot mei 1954. Zij doet dit naast haar werkzaamheden voor de vrouwenbond.

Straatnaam

In 2008 ontstaat een nieuw woningbouwproject op het terrein van Sonneheerdt. Appartementen waarin mensen met en zonder visuele beperkingen samenwonen. De wegen in het woningbouwproject moeten een naam krijgen. Namen van personen die voor Sonneheerdt belangrijk zijn geweest. Zo krijgt zij haar eigen straatnaam: Jeanne Diepenhorstlaan.

Dit is een venster uit de Canon van Ermelo

Vorige vensterVolgende venster

Bronnen en verder lezen:

  • Om gezien te worden, 75 jaar kijk op blindenzorg – Vereniging Christelijk Blindencentrum Sonneheerdt – uitgave 1996
  • Zorg, geschiedenis van de gezondheidszorg in Ermelo – Jan Bolt en Gert Hofsink – uitgave 2011
  • Het geluk van Bram, het levensverhaal van Bram van der Velde en de geschiedenis van De Witte Heide in Ermelo – Nelleke van der Plas en Peter van der Velde – uitgave 2020


Rechten

Canoncommissie Ermelo, 2022, CC-BY-NC

  • Ermelo

  • Zorg

  • 1900-1950

  • Ermelo

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl