Fokko Kortlang

1890 - 1925

Fokko Kortlang (1856-1927) is de eerste directeur van ’s Heeren Loo. Hij geeft zijn mooie baan als architect op voor een onzeker bestaan. Zijn nieuwe uitdaging wordt de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Ook zet hij zich in voor kinderen met gedrags- en leerproblemen en zwakzinnige meisjes. Hij heeft een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van de zwakzinnigenzorg. Op het terrein van ’s Heeren Loo staat voor hem een gedenkteken.

Wie is Fokko Kortlang?

Zijn geboortewieg staat in Velp. Hij wordt daar ’s middags geboren op 28 maart 1856. Hij wordt architect, maar geeft deze baan op voor een onzeker bestaan. In 1890 benoemt het eerste bestuur van ’s Heeren Loo de 34-jarige architect als directeur van een op te richten tehuis voor verstandelijk gehandicapten.  Daarnaast is hij ook tegelijk administrateur en boekhouder van de stichting. De eerste pioniersjaren eisen veel van hem en zijn vrouw. Beiden worden in 1894 ziek. Zijn vrouw overlijdt aan tuberculose. In 1904 hertrouwt hij in Ermelo met Christina Modderkolk.

Groot-Emaus en Lozenoord

Kortlang is streng voor zichzelf en het personeel. Hij heeft leidinggevende capaciteiten en een grote dosis gezond verstand. Onder zijn leiding groeit de zorginstelling. Het bestuur koopt in 1903 een naastgelegen stuk grond voor een nieuwe instelling: Groot-Emaus. Hier komen kinderen met gedrags-en leerproblemen terecht. De opening is in 1907 en ook hiervan is Kortlang directeur tot 1912. Ondertussen wordt door de voortvarendheid van Kortlang de instelling Lozenoord in 1911 opgericht. Deze instelling huisvest zwakzinnige meisjes. 34 jaar lang zet hij zich met veel toewijding in voor de zwakzinnigenzorg. In 1925 treedt hij terug als directeur. Lang mag hij niet van zijn pensioen genieten. Op 11 juni 1927 overlijdt hij in Amsterdam.

Gedenksteen

Op het terrein van ’s Heeren Loo staat een gedenksteen voor Fokko Kortlang. Dokter Abraham Dupont onthult de gedenksteen op 11 december 1928. De steen vindt een plaatsje aan de hoofdlaan, vlak bij de ingang van het terrein. Door haar hoge leeftijd kan helaas zijn vrouw niet bij de onthulling zijn.

Straatnaam

Fokko Kortlang levert een belangrijke bijdrage aan de plaatselijke geschiedenis. De gemeenteraad vindt dat de naam van Kortlang op een waardige wijze behouden moet worden. Op 29 juni 1928 wordt besloten de weg tussen zijn zorginstellingen de naam Fokko Kortlanglaan te noemen. Op deze wijze blijft de herinnering aan een man die een enorme invloed heeft gehad op de zwakzinnigenzorg.

Dit is een venster uit de Canon van Ermelo

Vorige vensterVolgende venster

Bronnen en verder lezen:

  • De straat waarin u woont, Ermelo’s straatnamen verklaard – J.W.P. van Dijk en C. Kortenhoeven – uitgave 1987
  • Momenten uit de geschiedenis van Ermelo – brochure gemeente Ermelo – uitgave 1995
  • Fokko Kortlang, bouwheer in de zorg – Henk Beltman – uitgave 2004


Rechten

Canoncommissie Ermelo, 2022, CC-BY-NC

  • Ermelo

  • Zorg

  • 1900-1950

  • Ermelo

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl