Hoe kan een psychiatrisch patiënt het beste behandeld worden? Die vraag staat in de jaren '60 centraal in het psychiatrische ziekenhuis Wolfheze. Psychiaters ontwikkelen hier het concept 'sociowonen', waarbij patiënten in kleine wooneenheden, met meer zelfstandigheid, kunnen leven.
De psychiatrisch patiënt werd vele eeuwen lang als gestoord en afwijkend beschouwd. Patiënten werden weggehouden uit de maatschappij, maar ze werden niet behandeld.
Pas aan het begin van de 19e eeuw begonnen mensen in te zien dat psychiatrisch patiënten behandeld konden worden. Vrije lucht en beweging, liefst in een bosrijke omgeving, werden gezien als belangrijkste medicijn.
Als in de jaren '60 in het psychiatrisch ziekenhuis in Wolfheze voor het eerst aandacht is voor de sociale context van de patiënt, komt er voor het eerst aandacht voor de resocialisatie van de patiënt. De ideeën in Wolfheze zijn revolutionair: de patiënt zou niet langer afgesloten moeten zijn van de maatschappij, maar moet voor zover mogelijk, worden begeleid naar een zelfstandig bestaan in de samenleving.
Lees hier meer over psychiatrie in Wolfheze!
Zorg
1950-2000
Renkum
Musea
Arnhem e.o.