Burens relatie met het Oranjehuis begint in 1551 als Anna van Egmond trouwt met prins Willem van Oranje. Anna is de schatrijke erfdochter van Maximiliaan van Egmond, graaf van Buren. Na de toestemming van keizer Karel V laat hij het huwelijk in een testament vastleggen.
Het jonge stel - beide zijn achttien jaar - trouwt op 8 juli in de Sint Lambertuskerk in Buren. Het is de grootste praaldag uit Burens historie. De aartsbisschop van Keulen zegent het huwelijk in. Op het kasteel vindt een uitgebreid feestmaal plaats in het bijzijn van een groot deel van de Nederlandse en Duitse adel. De Burenaren zullen zich hebben vergaapt aan al die hoge heren en hun dames. Zoveel macht en rijkdom is in Buren nooit meer bijeen geweest.
Na enkele dagen schrijft de bisschop trots te zijn op dit huwelijk waar hij zich zeer sterk voor heeft gemaakt. Het geeft aan hoezeer het om een politiek huwelijk gaat. Willem wordt als keizerlijke vertrouweling in één klap de meest aanzienlijke edelman in De Nederlanden. Hij verwerft naast Buren ook Leerdam, Acquoy, IJsselstein en St. Maartensdijk.
Toch voelen Willem en Anna zich vanaf het begin tot elkaar aangetrokken. Willem noemde haar liefdevol Tanneke maar schrijft haar formeel aan als Princesse d'Orange. Anna wordt omschreven als begripvol en levenslustig. Naast een vroeg overleden kind krijgen ze nog twee kinderen: Philips Willem en Maria. Helaas eindigt het huwelijk al op 24 maart 1558 als Anna op 25-jarige leeftijd overlijdt.
Dit verhaal is onderdeel van de canon van Buren. Het volgende venster is hier te vinden.
Henk Huitsing
Buren
Personen
1500-1600
Buren
Rivierengebied
Ridders van Gelre