Tentoonstelling | 33 schilderijen uit het Rijksmuseum komen naar Zutphen

Stedelijk Museum Zutphen

Van: 20-01-2024 tot 12-05-2024

33 schilderijen uit het Rijksmuseum zijn voor het eerst te zien in Stedelijk Museum Zutphen tijdens ‘Hete Vuren, schatten uit het Rijks’. Hete Vuren is de laatste aflevering van de reizende tentoonstellingsreeks over de vier elementen, samengesteld door zes stadsmusea in Bergen op Zoom, Gouda, Harlingen, Hoorn, Venlo en Zutphen in samenwerking met het Rijksmuseum. Na Lage Landen, Koele Wateren en Hoge Luchten is met Hete Vuren de Elementenreeks compleet. De tentoonstelling Hete Vuren is in Zutphen te zien van 20 januari t/m 12 mei 2024.

‘Vurige’ parels

De schilderijen die zijn uitgekozen voor Hete Vuren zijn vooral werken uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Er zijn schilderijen te zien van bekende meesters waaronder Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls, maar ook parels van minder bekende kunstenaars zoals Hendrik Jacobus Scholten en Anthony Oberman. De werken uit het Rijksmuseum worden aangevuld met schilderijen, prenten en bijzondere voorwerpen uit de collecties van Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak wat een  eigen draai geeft aan deze reizende tentoonstelling.

Identiteit

In Hete Vuren worden met schilderijen en voorwerpen drie vurige verhalen verteld over huiselijk vuur, ambachtelijk vuur en vernietigend vuur. De focus ligt op de sociale dimensie van de Nederlandse identiteit. Hebben we het nog wel gezellig met elkaar? Of vechten we elkaar de tent uit? Waar zit het vuur in onze samenleving?

Huiselijk vuur wordt verbeeld in huiselijke taferelen, zogenoemde genrestukken van Hollandse bodem, waarin haardvuur en kaarslicht een hoofdrol spelen. Bij ambachtelijk vuur zien we werkplaatsen zoals die van een hoefsmid en een bakker, waarbij vuur onmisbaar is voor het smelten, vormen en bakken van hun koopwaar. In de tentoonstelling is ook het historische zilver gemaakt door Zutphense zilversmeden te zien.

Het vernietigende vuur toont de keerzijde: vuur is de bron van alle beschaving maar kan deze ook vernietigen, zoals te zien in schilderijen met zeeslagen en brand.

Singer-songwriters

Stichting M6 (de zes samenwerkende stadsmusea) werkt voor elke editie van de Elementenreeks samen met hedendaagse kunst- en ontwerp­­disciplines. Bij Hete Vuren is dat muziek van singer-songwriters. Speciaal voor Hete Vuren in Zutphen schreef singer-songwriter Marise den Bakker (Steenderen, 2001) een tweetal songs die bij de schilderijen van haar keuze zijn te beluisteren. Ook worden er samen met Marise muzikale activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Vurige activiteiten

Tijdens de tentoonstelling wordt een vurig randprogramma aangeboden. Zo geeft singer-songwriter Marise op 25 februari een workshop zintuigelijk schrijven, waarbij deelnemers in het museum een werk uitkiezen om over te schrijven: “welke geluiden hoor je als je het schilderij ziet, en hoe zou het ruiken”. In maart wordt er samen met Marise een muzikale activiteit georganiseerd speciaal voor mensen met dementie en op zaterdagavond 11 mei volgt een bijzonder concert binnen de muren van de Musea.

Ook start op 11 februari een nieuwe kindercollegereeks met het thema vuur. Er wordt een verbindend en een ambachtelijk college gegeven, en als klap op de vuurpijl wordt het laatste college in april uitgeblust door de brandweer.
Tot slot is er elke laatste zondag van de maand een gratis instaprondleiding door de tentoonstelling Hete Vuren.

Publicatie

Net als bij de eerdere tentoonstellingen in de Elementenreeks is er ook voor Hete Vuren een publicatie uitgebracht. Hierin lees je over de werken die te zien zijn, vertellen auteurs uit de kring van M6 verhalen over de geschiedenis van ambachtelijk vuur in hun stad, en worden zes Vrienden van de M6 musea geïnterviewd. De publicatie Hete Vuren is vanaf 20 januari voor € 10,- beschikbaar bij de Museumwinkel.

Met dank aan

De tentoonstelling Hete Vuren wordt financieel ondersteund door het Mondriaan Fonds, VSB Fonds, Zabawas, Janivo Stichting, Vriendenloterij, Het Cultuurfonds, Hendrik Muller Fonds, Gifted Art, Gravin van Bylandt Stichting en BNG Cultuurfonds.


Toegang

Meer informatie op de website van de organisatie

Bestel hier uw online ticket
  • Kunst en cultuur

  • Zutphen

  • Tentoonstelling

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl