Winterswijkse molen opnieuw opgebouwd

Molen ‘De Vrees’ verhuist naar Kootwijkerbroek

De achtkantige bergkorenmolen ‘De Vrees’ uit 1880 aan de Waliënsestraat in Winterswijk was generaties lang het bezit van de molenaarsfamilie Maas. Het wiekenkruis verdween al in 1938 vanwege blikseminslag. In 1977 werd de molen verkocht en daarna nog een keer, waarbij deze eigendom werd van installatiebedrijf Klein Poelhuis uit Winterswijk. Op de plek van de molen zou nieuwbouw komen, maar de woningbouwplannen werden uitgesteld.

Omdat de molen langzamerhand in verval raakte en bouwkundig in slechte staat was, kwamen er discussies in de gemeenteraad. Voor velen was de molen een doorn in het oog. Er werd gevraagd om een oplossing. De in 1982 opgerichte Stichting Vrienden van de Winterswijkse Molens verzette zich hevig tegen sloop of verplaatsing van de molen. Uiteindelijk werd toch besloten de molen te verplaatsen.

Verkoop van de molen

De Stichting Purveense Molen uit Kootwijkerbroek kocht begin jaren negentig de Winterswijkse molen De Vrees voor één gulden. Houtwerk, geraamte, kap en loopwerk zijn dan nog in prima staat. In augustus 1992 komen vijftien vrijwilligers naar Winterswijk om alles met een kraan en een heftuck te demonteren. Het vertrekkend transport wordt met weemoed nagekeken in Winterswijk.

Kootwijkerbroek

De molen ligt vervolgens in Kootwijkerbroek jarenlang opgeslagen. Intussen wordt geld ingezameld, worden de bouwbestemming en vergunningen geregeld en subsidie van de provincie verkregen. In maart 2015 wordt met de herbouw van begonnen. De molen krijgt dan een nieuwe naam: ‘Purveense molen’, want de oorspronkelijke Purveense molen uit 1857 is in 1964 afgebrand. Op 8 september 2016 vindt de officiële opening plaats door de burgemeester van Barneveld, waarvan Kootwijkerbroek onderdeel uitmaakt.

Fotogeniek

Aan de Walhuisweg staat nu een prachtige rietgedekte stellingmolen, een lust voor het oog. Jonge bruidsparen laten zich daar graag op hun huwelijksdag fotograferen. Kootwijkerbroek heeft zijn trots terug na al die jaren.

Bronnen


Rechten

Ina Brethouwer

  • Streekgeschiedenis

  • 1950-2000

  • Barneveld

  • Winterswijk

  • Achterhoek

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl