Vroomheid van alle dag op de Veluwe Het geloof in het alledaagse leven

Ben Vliegers 'Kerkgang in Nunspeet'
Het geloof heeft altijd grote invloed gehad op het dagelijks leven van de mensen op de Noord-Veluwe. Het was niet alleen op zondag te merken dat de mensen gelovig waren. Ook in huis en op speciale dagen speelde het geloof een grote rol.

De meeste Veluwenaren waren gereformeerd of hervormd. Door de week gingen 'hervormden' en 'gereformeerden' goed met elkaar om, maar op zondag groette men elkaar niet. In huis hadden veel mensen een mooie oude statenbijbel. Voor het dagelijkse lezen uit de Bijbel werd de trouwbijbel gebruikt. De bijbelkennis kregen kinderen met de paplepel ingegoten. Er werd niet alleen thuis uit de Bijbel gelezen, maar ook op school. Op school leerden de kinderen bovendien elke week een psalmvers. Bij huwelijken, geboorte en doop en sterven en begrafenissen speelden religieuze gebruiken een grote rol. Dat een deel van die gebruiken een heidense oorsprong hadden, waren de meeste mensen allang vergeten.

Downloads

/files/verhalen_pdf/Vroomheid_van_alle_dag.pdf

Links

www.museum-nunspeet.nl

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl