Verdwenen landgoed De Oorsprong komt tot leven

Herstelprojecten maken de geschiedenis zichtbaar

Op landgoed De Oorsprong, dat in 1944 werd verwoest door oorlogsgeweld, is in 2012 een schuilkelder teruggevonden. De restauratie van deze kelder en de grote opknapbeurt die het landhuis en het omliggende gebied krijgt, blazen het verdwenen landgoed nieuw leven in.

In 2012 ontdekte boswachter Ben Oosting van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen de originele ingang van de schuilkelder van het voormalige landhuis. De heer Frowein, eigenaar van het landhuis aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, had op korte afstand van zijn huis deze betonnen schuilkelder laten bouwen. Tijdens de Slag om Arnhem werd de bunker gebruikt als schuilplaats. Toen het landhuis werd verwoest is de nooduitgang van de schuilkelder afgesloten met een stalen deur, waardoor de bunker redelijk bewaard is gebleven. Omdat de ingang was volgestort met puin, was hij lange tijd niet zichtbaar. Na de ontdekking in de herfst van 2012 is de verborgen ingang opengemaakt. Onder andere de leuning en de trap verkeerden nog in goede staat.

In de voetsporen van het landgoed

Voor de geschiedenis van het landgoed is de oorlog van grote invloed geweest. Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen heeft de schuilkelder zo veel mogelijk in de originele staat proberen te herstellen. De smalle ingang is hierbij behouden en de constante temperatuur binnen wordt gehandhaafd, zodat vleermuizen de kelder optimaal kunnen gebruiken. Niet alleen in de schuilkelder, maar ook op de plek waar het landhuis zich bevond zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Zo is bijvoorbeeld het uit de jaren '30 stammende zwembad volledig gerestaureerd.


Relevante links

- www.glk.nl

Audio

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl