Van vluchtelinge naar succesverhaal

Catharina van der Dussen (1690-1745)

In 1733 verlaat Catharina Aleida van der Dussen haar echtgenoot Damas van Slingeland, de burgemeester van Dordrecht. Damas is vaak dronken en bedreigt zijn vrouw. Catharina ziet geen andere oplossing dan te vluchten. Ze komt terecht in het autonome graafschap Culemborg. Dat is in deze periode een vrijstad: een zelfstandig staatje, waar het recht van de Republiek niet geldt.

Omdat Catharina erg rijk is, laat Damas haar niet zomaar gaan. Hij beheert wettelijk haar vermogen en heeft recht op het vruchtgebruik ervan. Hoewel dit recht in Culemborg ook geldt, beschermt de vrijstad haar. Catharina laat 2000 gulden na aan de Culemborgse Barbarakerk, waarmee ze grafrecht in de kerk koopt. Na haar overlijden verrijst er op kosten van de familie een witmarmeren tombe.

Veel vluchtelingen maken net als Catharina gebruik van het asielrecht in de Lekstad, totdat Culemborg in 1798 onderdeel van de Bataafse Republiek wordt.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oost - West

  • Personen

  • 1600-1700

  • Culemborg

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl