Barbara

Beschermheilige van de stad, vanaf 1421

Culemborg heeft een band met de heilige Barbara, die teruggaat tot de middeleeuwen. Zij is lange tijd de beschermheilige van de stad. Dat is nog op veel plaatsen te zien.

Barbara geldt als beschermer tegen brand, bliksem en een plotselinge dood. In 1421 komen we haar voor het eerst tegen als Hubrecht III, heer van Culemborg, in de Grote Barbarakerk een aan Barbara gewijd kapittel sticht. Een groep mannen die dagelijks bidt, waarschijnlijk om Hubrecht te behoeden voor een plotselinge dood. Sindsdien heet de kerk Barbarakerk. Ze is ook beschermheilige van de stad, zoals blijkt uit een zestiende-eeuwse nis in de Binnenpoort. Waarschijnlijk een van haar vele beeltenissen in de stad.

Hoe het gaat met de Barbaraverering tijdens de Reformatie en daarna, is onbekend. In de negentiende eeuw is ze opnieuw het stralend middelpunt van de katholieke geloofsgemeenschap in Culemborg. Twee nieuwe kerken dragen haar naam. Niet veel later ook een katholiek ziekenhuis, de voorloper van de huidige Barbarapolikliniek.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Culemborg. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Culemborg

  • Geloof

  • 1000-1500

  • Culemborg

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl