Tijdloos tafelzilver

Bestek voor het provinciehuis

In het Provinciehuis in Arnhem komt wekelijks fraai bestek op tafel. Elke dinsdag wordt de lunch geserveerd voorafgaand aan de vergadering van Gedeputeerde Staten. Daarbij wordt de tafel gedekt met bijzonder tafelzilver.

Het bestek is inmiddels bijna zestig jaar oud, maar door de strakke vormgeving in tijdloze stijl kan het nog steeds mee. De Amsterdamse firma Helweg kreeg in 1954 het verzoek van het provinciaal bestuur van Gelderland om nieuw tafelzilver te vervaardigen. Vele vooraanstaande vormgevers kregen destijds opdrachten voor de verfraaiing van het nieuwe provinciehuis. Dat kreeg als bijnaam 'kasteel aan de Markt' en werd op 11 september 1954 geopend.

735-delig bestek

De cassette die vanuit Arnhem werd besteld, bestond maar liefst uit 735 delen. Ondanks de uitbundige omvang is het een sober bestek, slechts versierd met het wapen van Gelderland. Het was de grootste, maar tegelijkertijd een van de laatste opdrachten voor de Helwegs. De firma - die vanaf de achttiende eeuw onafgebroken had bestaan - beschikte toen al niet meer over personeel en zou kort daarna sluiten. Dankzij de hulp van leerlingen van de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool kon deze opdracht toch worden uitgevoerd.


Rechten

Jorien Jas

  • Streekgeschiedenis

  • 1900-1950

  • Arnhem

  • Historische verenigingen

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl