The Incredible Patrol te Heteren

Zes geallieerden versus 32 Duitsers

Een groep van zes Amerikaanse soldaten die in de nacht van 29 op 30 oktober 1944 op verkenningsmissie gaat bij Heteren, ging de boeken in als ‘The Incredible Patrol’. Het resultaat van de verkenning was ver boven verwachting. Het intentionele doel was het verzamelen van informatie over de Duitsers en het gevangennemen van een paar Duitsers. Het zou echter uitdraaien op het krijgsgevangenschap van 32 Duitse soldaten.

De zes Amerikanen

We weten precies welke zes Amerikanen bij de ‘Incredible Patrol’ hoorden. Het betrof Hugo S. Sims, Peter R. Frank, William R. Canfield, Frederick J. Becker, Robert O. Nicolai en Roland J. Wilburg van het 501st Parachute Regiment van de 101st Airborne Division.

De actie

De Amerikanen hadden in oktober 1944 een groot deel van de Betuwe in handen gekregen, maar wilden uit strategische overwegingen graag weten wat voor militaire plannen de Duitsers aan de overkant van de Nederrijn hadden. Om deze reden stelde de inlichtingenofficier Sims een plan op en de andere vijf deelnemers gingen vrijwillig mee.

De verkenningsmissie begon de eerste ochtend met het gevangennemen van twee slapende Duitse officieren op de Ginkelse Heide en eindigde twee dagen later met maar liefst 32 krijgsgevangenen. Het commentaar wat ze kregen bij terugkomst was in één woord samen te vatten: ‘Incredible’! Hierom is de groep van zes als ‘the Incredible Patrol’ de geschiedenis in gegaan.

Monument

Op 24 september 1959 werd een gedenksteen ter ere van de ‘meest bekende patrouille van de Tweede Wereldoorlog’, de Incredible Patrol, onthuld bij het gemeentehuis van Heteren. Hiervoor waren ‘talrijke Nederlandse en geallieerde autoriteiten’ uitgenodigd. Tegenwoordig hangt het monument in het gemeentehuis aan de Dorpsstraat in Elst, gemeente Overbetuwe.

Bronnen en verder lezen:


  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Overbetuwe

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl