Over de grens gaan gaat niet vanzelf

Swan Tan (1962 – heden)

Als Chinese Indonesiër is Swan Tan in Jakarta geboren, in een gezin met twee jongere zussen. Ze spreekt geen woord Nederlands als zij in 1973 op 11-jarige leeftijd met haar familie in Arnhem aankomt.

Het gezin woont voor die tijd al een aantal jaren vanwege werk van vader Tan in Spanje en Duitsland. Nederlands is hierdoor de vijfde nieuwe taal die Swan leert. Swans vader krijgt een baan in Kesteren. Haar moeder neemt toko Luilekkerland aan de Hoflaan in Arnhem over. Swan zelf rondt met veel inspanning de middelbare school af. Daarna studeert ze in Wageningen. Daar maakt ze ook kennis met programmeren. Uiteindelijk gaat Swan in die sector aan de slag vanwege de grote vraag naar ICT’ers.

Haar moeder denkt dat stijldansen een onderdeel is van de Nederlandse opvoeding. Swan schrijft zich met tegenzin in bij de dansschool op de hoek van haar ouderlijk huis. Maar op de dansschool leert ze haar toekomstige man kennen. Samen krijgen ze twee kinderen, dochter Lilian en zoon Quintin.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oost - West

  • Personen

  • 1950-2000

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl