Opgraving Uddel 2014

Uddeler Heegde

In juni 2014 heeft de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden drie weken lang onderzoek gedaan naar prehistorische grafheuvels in de Uddeler Heegde, een gebied waar – bij de actualisatie van de gemeentelijke archeologische kenniskaart in 2012 – vier nieuwe grafheuvels werden ontdekt en bij onderzoek van de Universiteit Leiden in 2013 nog eens drie. Ook legden de Leidse onderzoekers tussen de grafheuvels een urnenveld bloot op slechts tien tot twintig centimeter onder het maaiveld.

Paardenroskam

Een bijzondere vondst was een groot stuk brons dat na onderzoek in 2014 een paardenroskam bleek te zijn. Paardentuig wordt wel vaker in graven aangetroffen, maar wordt in het algemeen niet geassocieerd met de gemiddelde burger. Een mooie vondst dus!

Grafheuvels

In 2014 zijn in de Uddeler Heegde op verschillende locaties sleuven gegraven waarbij het in de eerste plaats ging om meer informatie te verkrijgen over de grafheuvels zelf. Daarnaast waren de sleuven nodig om de vindplaats beter te kunnen begrenzen, maar ook om meer inzicht te krijgen in het landschap waarin de grafheuvels zijn aangelegd. Er is vast komen te staan dat één heuvel toch geen grafheuvel, maar een natuurlijke verhoging is. De teller blijft echter wel op zeven grafheuvels staan, want er werd weer een nieuwe grafheuvel ontdekt. En dan te bedenken dat tot voor enkele jaren geleden in dit gebied slechts één grafheuvel bekend was, een grafheuvel die door het Rijk beschermd is.

 

Prehistorie

Opzienbarend waren de uitkomsten van het onderzoek net buiten de rijksbeschermde grafheuvel, waarbij een oud prehistorisch leefniveau is ontdekt met vele, kleine fragmenten prehistorisch aardewerk. Ook bleken er buiten de beschermingszone nog twee kuilen met crematieresten aanwezig te zijn. Deze vondsten zijn gedaan in de kleine, handmatig gegraven, werkputten. De kans is dus groot dat er in de niet onderzochte delen ook dergelijke vondsten kunnen worden gedaan.

Resultaten

Met een paar langere proefsleuven is de begrenzing van de vindplaats vastgesteld en is ook meer inzicht in het grafheuvellandschap verkregen. In één van de sleuven werd ook een niet-prehistorisch spoor aangetroffen, namelijk de resten van een – vermoedelijk middeleeuwse – houtskoolmeiler. Houtskool werd gebruikt bij de productie van ijzer. De resultaten van het onderzoek in de bossen bij Uddel zijn inhoudelijk uitgewerkt. Op basis van de resultaten wordt bepaald hoe men het beste met de prehistorische grafheuvellandschappen om kunnen gaan. 

Dit verhaal is afkomstig uit de Gelderse Archeologische Kroniek 2015.

 


Rechten

M. Parlevliet en M. Reinders, CC-BY-NC

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl