Oogmerk: Kinke Kooi

Gelderse kunstenaars in beeld

In 2012 is Plaatsmaken begonnen met het filmen van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Bijzondere werkprocessen van kunstenaars, en gedachten die daarbij horen, worden zo vastgelegd. Op deze manier wordt de beeldende kunst op een andere, toegankelijke manier voor het voetlicht gebracht en blijft een stuk Gelders erfgoed bewaard. In dit verhaal: het werk van Kinke Kooi.

In het werk van de Arnhemse kunstenaar Kinke Kooi staan wervelende lijnen centraal. Haar tekeningen krijgen een vrouwelijke ruimtelijkheid, die in hun heftigheid soms beklemmend werken. Kooi behandelt bipsen en rookworsten op dezelfde manier als de denkbeeldige tekenkaders waarin ze haar gedachten onderbrengt: wulps en vol, en niet vies van een putjeshuid.

Be Precise

Haar meest recente uitgave 'Be Precise' hier bij Plaatsmaken is een piezoprint in de haar kenmerkende sfeer waarin zij later nog heeft bijgetekend. Een hele serie bolletjes, netjes gerangschikt op een bijna vormloos, uitgezakt object, pijnlijk echt. Alsof je puistjes op je wang hebt zitten waar je maar niet af kunt blijven. De verwijzing naar 'huid 'en 'aanraking' ligt er dik bovenop. Om het nog intenser te maken is er in het midden een hand met akelig precieze vingers die aan een los draadje trekken. Je herkent het gevoel, maar kunt het niet uitleggen. Een echte Kooi, onmiskenbaar.


  • Kunst en cultuur

  • 2000-nu

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl