Museumschat in Flipje en Streekmuseum Tiel

De Verzoeking van de heilige Antonius

Het drieluik, ook wel triptiek, 'De Verzoeking van de heilige Antonius' is qua afbeelding, herkomst en schilder een opmerkelijk schilderij.

Op het middenpaneel heeft schilder Jan Wellens de Cock (ca. 1475-ca. 1528) de verzoeking van de heilige Antonius afgebeeld. Van de schilder zelf weten we weinig. Het enige andere bekende werk van hem is een houtsnede met hetzelfde thema, te zien in de Hamburger Kunsthalle.

Een geliefd thema

De verleiding van Antonius was op het einde van de middeleeuwen een geliefd thema. Grote schilders, zoals Jeroen Bosch, kozen het tot onderwerp. Anders dan Bosch en zijn navolgers heeft De Cock er geen scène vol verschrikkingen en helse gedrochten van gemaakt. De enscenering is zelfs rustig te noemen.

Compleet in Tiel

De herkomst is gedeeltelijk in nevelen gehuld. Verder dan 1810 is de afkomst niet te traceren. Sindsdien is het in Tiel aanwezig. Het werd toen geschonken aan de Sint-Antoniusbroederschap. In 1906 kwamen de zijluikjes per legaat naar Tiel. Omdat de gemeente al in het bezit was van het middenpaneel, was het drieluik weer compleet. Het drieluik is nu te bewonderen in het Flipje en Streekmuseum.

Lees hier meer over dit schilderij.


  • Kunst en cultuur

  • 1500-1600

  • Tiel

  • Musea

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl