Landweren op de Noord-Veluwe? Ja!

Vreemde 'sleuven'

Landweren kennen we op diverse plekken in Nederland. Dat er ook in Gelderland en zelfs op de Noord-Veluwe te vinden zijn, is bijzonder.

Functie landweer

Het doel van de landweer was zeer waarschijnlijk het afschermen van het gebied tegen indringers en om vee aan de juiste kant te houden. De landweren liggen namelijk beiden op een hoger gedeelte van gebied en ertussenin stroomt nu de Smallertse Beek. Dit was vroeger een moeras; het moeras beschermde voldoende, maar de drogere stukken dienden blijkbaar nog beter te worden verdedigd. 

Smallertse Beek

Deze landweer loopt dwars door een vennetje dat vroeger gebruikt werd om schapen te wassen. Hij is behoorlijk vervallen, maar nog wel herkenbaar. Er staat ook een bordje bij, ook zo is de landweer herkenbaar. 

Een verscholen landweer

Een andere, minder bekende landweer ligt verscholen in een bosje aan de Langeweg te Emst. Hij is veel dieper/ minder verweerd en heeft een (op AHN) goed zichtbare doorlaatplek (aan weerszijde karresporen). Bij deze landweer liggen in de directe omgeving ook twee grafheuvels, en er zijn een aantal kleinere houtskoolmeilers gevonden. 


Rechten

Ad Smulders, CC-BY-NC

  • Archeologie

  • 1600-1700

  • Epe

  • Veluwe

  • Het Verhaal van Gelderland

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl