Hinderlaag bij de Woeste Hoeve

Een overval met een dramatische wending

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 leggen zes verzetsmannen een hinderlaag bij de Woeste Hoeve, langs de weg tussen Apeldoorn en Arnhem. Wat een winstgevende actie zou moeten zijn, eindigt in een drama.

Het plan is ontstaan omdat de verzetsmannen zijn getipt dat er in de nacht van 6 op 7 maart een vrachtwagen vol varkensvlees langskomt. Die vrachtwagen kunnen ze goed gebruiken, want vlees is aan het einde van de Hongerwinter meer dan welkom. Wanneer ze in de verte het geronk van een zware motor horen en twee koplampen zien opdoemen, stappen ze, verkleed in Duitse uniformen, de weg op. Wanneer de wagen dichterbij komt, blijkt het echter geen vrachtwagen te zijn. Het is een zwarte Duitse BMW met drie Duitse soldaten.

Executie

Er volgt in het donker een kort en chaotisch vuurgevecht. Wanneer er nog een auto nadert, maken de verzetsmensen zich uit de voeten. De volgende dag blijken van de drie inzittenden er twee dood te zijn. De derde is zwaargewond, maar overleeft. Uitgerekend deze man is Hanns Albin Rauter, de 'Höhere SS- und Polizeiführer' in Nederland. Het incident heeft rampzalige gevolgen. Op 8 maart fusilleren de Duitsers 263 mensen die op dat moment in verschillende Nederlandse gevangenissen zitten. 117 van hen, gevangenen uit Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Assen, Doetinchem en Groningen, worden naar de plaats van de aanslag, bij Woeste Hoeve, gebracht. Daar worden alle gevangen doodgeschoten.

Meer informatie is te vinden op de website Apeldoorn en de Oorlog.


  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Apeldoorn

  • Veluwe

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl