Wiardus Rengers Hora Siccama (1916-1945)

Militair en verzetsstrijder – Deel I

Wiardus Jacob Hendrik Duco Rengers Hora Siccama werd geboren op 15 maart 1916 te Düsseldorf. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Utrecht, kwam tijdens zijn diensplicht bij de school voor reserve-officieren cavalerie terecht en ging vervolgens in het verzet.

Dienstplicht

Op 5 oktober 1936 begint Wiete aan zijn dienstplicht. Hij wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de twintigste cursus bij de School van Reserve Officieren Cavalerie (SROC), van oktober 1936 tot juli 1937. Daarna brengen hij en zijn 25 medeleerlingen drie maanden door als pelotonscommandanten.

George Maduro

Eén van die medeleerlingen is George Maduro. In tenminste één van de 46 brieven, die hij tijdens zijn diensttijd schreef naar huis, vertelt Maduro over Wiete. Na een feest- en excursieweek gaan de eenentwintig nieuwbakken kornetten naar hun verschillende regimenten, waar zij drie maanden lang het echte legerleven meemaken. George en Wiete gaan naar het vierde half-regiment in Deventer. Hun taak is om de huzaren (soldaten van de cavalerie) die opkomen voor hun herhalingsplicht, klaar te stomen om deel te nemen aan grote manoeuvres.

Een moeizaam proces

Het valt ze niet mee. Op negen september schrijft George: “Vanmorgen is de herhalingslichting opgekomen en U kunt zich geen flauw idee ervan vormen, wat Siccama en ik vandaag hebben moeten werken. Voor al die menschen kleeren, wapens enz. ontvangen en uitdeelen, paarden harnaschementen overnemen, menschen naar de dokter sturen, en dat met een ongeoefend, ongedisciplineerd zootje, want dat zijn deze herhalingspummels, die 3 jaar geleden het laatst gediend hebben. De twee weken, die voor de boeg liggen, zullen voor Siccama en mij (Groepscommandanten van het 1ste Peloton) geen pretje zijn. Onze pelotonscommandant is […] niet al te kundig, […] zoodat wij feitelijk de commandanten van het peloton zijn en voor alles en nog eens alles moeten zorgen. We gaan woensdag a.s. 15 sept. voor 8 dagen op manoeuvre met ± 36 herhalingsmenschen te paard.”

Mobilisatie en overgave

Op één december 1939 wordt Wiete tegelijk met Maduro bevorderd tot tweede luitenant. Tijdens de mobilisatie van 1939-1940 wordt hij ingedeeld bij het vierde eskadron van het vijfde regiment huzaren, met Harderwijk als garnizoensstad. In de nacht van negen op tien mei 1940 krijgen ze het bericht om stelling in te nemen bij Putten. Later die dag krijgen ze het bevel de haven van Nijkerk te bewaken. Op twaalf mei krijgen ze het bevel terug te trekken naar kasteel Haarzuilens. Daar krijgen ze te horen dat Nederland zich over heeft gegeven aan Duitsland.

Rijnbrink, de Gelderse Bibliotheken en Erfgoed Gelderland gingen samen op zoek naar Gelderse oorlogsverhalen. Dit verhaal is ingestuurd door Bert-Jan Dierink en geredigeerd door Kees Huntink. Dit was deel één van het verhaal van Wiardus Rengers Hora Siccama (1916-1945). Klik hier voor deel twee!


Rechten

Bert-Jan Dierink & Kees Huntink, CC-BY

  • Getuigen van de oorlog

  • Oorlog

  • 1900-1950

  • Apeldoorn

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl