De pomp op de Tielse Markt

Van regen tot kraanwater

Over de geschiedenis van de omgang met water in Tiel is maar weinig bekend. Onderzoek naar die geschiedenis, van regen tot kraanwater, geeft een interessant verhaal.

Eerste put

Dit verhaal begint bij het gebruiken van regen- en rivierwater en - belangrijker nog - het gebruik van water voor de bereiding van bier. Heel vroeg al werd de eerste put gegraven. In de vijftiende eeuw had iedere buurt verplicht een eigen put. Dat was eerst een gewone gegraven put, maar in de loop der eeuwen werden ze steeds beter verstevigd.

Pompen

Van de openbare putten voor algemeen gebruik stond de grootste op de Markt. In de zestiende en zeventiende eeuw werden deze vervangen door pompen. De pomp op de Markt werd gemaakt voor 550 gulden door de Dordtse steenhouwer Abraham van der Voogd. Veel huizen hadden in de negentiende eeuw een eigen pomp, als voorloper op de kraan. Bij sommige huizen is die pomp nog te zien. De pomp op de Markt werkt inmiddels niet meer. Naast zorgen voor drinkwater had de pomp nog enkele andere functies.

Lees hier meer over de pomp op de Tielse Markt.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl