De Piepermolen in Rekken

Molen in hartje Achterhoek

De Piepermolen is genoemd naar de twee laatste eigenaren van deze molen: vader Ernst en zoon Herman Pieper. Vijf jaar voor hij stierf, besloot Herman Pieper de molen onder te brengen in een stichting die het beheer en onderhoud van de molen op zich nam. Die zogeheten Pieperstichting ging in 2005 op in de Stichting Eibergse Molens.

In 1795 riepen Nederlandse patriotten, gesteund door Franse troepen die Nederland binnengetrokken waren, de Bataafse Republiek uit. Vanaf toen hadden de Fransen het voor het zeggen in Nederland. Dit leverde naast onderdrukking ook goede dingen op. Voorheen had de adel erg veel macht in ons land. Mensen mochten geen eigen molenaarsbedrijfje beginnen als ze niet tot de adel hoorden, omdat de adel het windrecht had. Dit, zodat onderhorige boeren hun graan uitsluitend in de molen van de adellijke landheer kon malen.

Plaatselijk gemaakt

Toen in de nieuwe Bataafse Republiek kansen ontstonden voor niet-adellijke burgers was dat reden voor Johannes Stephanus van Hasz uit 's-Heerenberg  om een eigen windmolen laten bouwen in Rekken. Hier kon iedereen met zijn of haar graan terecht. Het werd een goedkoop molentje. Geheel opgetrokken van steen uit de plaatselijke bodem. Door de slanke klokvorm te kiezen bespaarde de molenaar zich op bakstenen. In 1796 werd de windmolen in gebruik genomen.

Molen nu

Tegenwoordig maalt de molen niet meer bedrijfsmatig. Wel laten vrijwillige molenaars met name op zaterdagmiddagen de wieken draaien en de stenen malen. Want bij voldoende wind en met genoeg graan voorhanden kan er nog goed gewerkt worden met de windmolen! Meer informatie over de Piepermolen is te vinden op de site www.eibergsemolens.nl.


Rechten

Ton Esman

  • Landschap

  • Industrie

  • 1700-1800

  • Berkelland

  • Monumenten

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl