De natuur als inspiratiebron

Wandelen en wonen bij Hof te Dieren

Bij de inval van de Franse troepen in 1795 ging het huis op Hof te Dieren door brand verloren. Het duurde tot 1820 voor er een nieuwe eigenaar kwam op de Hof. Marie Cornélie, gravin van Wassenaer Obdam, Vrouwe van Twickel, kocht het goed in twee gedeelten in 1820 en 1821. Zij liet een nieuw huis bouwen en vroeg Jan David Zocher jr. de tuin om te vormen naar de laatste mode.

Bij de landschappelijke aanleg ging men meer rekening houden met de natuurlijke gesteldheid van het glooiende terrein van de Veluwezoom. Voor de aanleg van de vijvers maakte men daarom gebruik van de natuurlijke loop van de Ruitersbeek. Het temmen van de wilde natuur tot een goddelijk wiskundige ordening was  in de tweede helft van de achttiende eeuw uit de gratie geraakt. In dit kader passen ook de vierkante vijvers op Hof te Dieren. Deze werden in 1823 vergraven en langs de slingerende waterpartijen werden wandelroutes aangelegd.

Brug en cascade

Tijdens de wandeling worden de zintuigen van de wandelaar op verschillende wijzen geprikkeld. Zo ligt bij de brug over de beek en tussen de kleine en de grote vijver een cascade, die voor een klaterend geluid zorg draagt. Bomen en heesters werden door Zocher zo geplant dat er een mooi palet aan kleuren en verrassende doorkijkjes naar de kerktorens van Doesburg en Ellecom ontstond.  Zocher 's idee van een besloten woonomgeving hield hij  in stand door een dichte groene wand te plaatsen aan de kant van de Zutphensestraatweg. Veel van deze aanleg op Hof te Dieren is nog te herkennen.


Rechten

Marianne Poorthuis, ErfgoedLeeft, CC-BY-SA

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Rheden

  • Landschap

  • Arnhem e.o.

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl