Blitzmädchen op basis Fliegerhorst Deelen

“Rauchen bei Fliegeralarm verboten”

Ergens rondom het grote blok beton dat met mos begroeid is en diepe scheuren vertoont, ergens tussen bladeren en de tand des tijds ligt onder een stuk steen een sigarettenpeuk. Het einde is omrand door een dieprode, bijna bruine, lippenafdruk.

Een Blitzmädchen heeft buiten staan roken; een kort moment van rust. Dadelijk zal haar volgende dienst beginnen en zal ze de enorme bunker weer betreden, haar plek weer innemen op de tweede rij, derde van links. Dadelijk gaat ze weer terug en zal ze de Duitse nachtjagers naar hun vijandelijke doelen leiden. Ze volgt de aanwijzingen die zij en de andere vrouwen, elk met smetteloze uniformen en het haar keurig gekapt, krijgen van hun leidinggevende.

Er wordt hen niet veel verteld over het verloop van de strijd, maar de laatste tijd is de spanning voelbaar en zijn de zenuwen van de betrokken gezichten af te lezen. Enkele dagen geleden is hun basis Fliegerhorst Deelen, codenaam Alster, wederom zwaar getroffen door een Engels bombardement. Onder de vrouwen heerst het gerucht dat de bunker binnenkort vernietigd zal worden opdat geen enkele informatie in de handen van de vijand kan vallen.

Wat zal er hierna met hen gebeuren? Welke onzekere toekomst gaan zij tegemoet? In de verte licht het achter een rij bomen plotseling fel op en even later klinken er harde, doffe knallen. Niet ver van haar hoort ze mannen roepen, ze kan niet goed horen welke taal er gesproken wordt. Ze schiet de half opgerookte peuk weg en snelt de bunker weer in.
Afbeelding Blitzmädel: www.saak.nl

Dit verhaal is opgetekend voor Tentstock. In de immense commandobunker Diogenes op Fliegerhorst Deelen werd de Duitse luchtverdediging van noordwest Europa geleid. Hier werkten ruim 400 vrouwen, de zogenaamde Blitzmädel. Het verhaal is hierop gebaseerd. Het figuur in het verhaal is fictief.


Rechten

Lola Boerwinkel

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl