Arthur Beeston: Neergeschoten boven de Veluwe

Ervaren vliegenier

Arthur Henry (Bob) Beeston had al ongeveer dertig missies boven Duitsland volbracht toen hij werd neergeschoten boven de Veluwe. In de nacht van 27 op 28 mei 1943 namen 518 R.A.F. bommenwerpers deel aan een aanval op Essen (Duitsland). Zijn vliegtuig, de Handley Page Halifax HR 750, werd geraakt door Feldwebel Heinz Oloff in een He 219 nachtjager. Het vliegtuig was ongeveer boven Ede op 5200 meter hoogte in brand geschoten. Alle bemanningsleden wisten op tijd het vliegtuig te verlaten.

Het vliegtuig vloog uit zichzelf verder, keerde voor Arnhem en is omstreeks 01.00 of 01.20 uur neergestort dichtbij Otterlo in Oud-Reemst. De wapens en munitie uit het vliegtuig zijn later bij het verzet terechtgekomen. Het vliegtuig is weggehaald door de Duitsers.

Arthur Beeston

Arthur Beeston werd als vermist opgegeven en pas twee maanden later, op 20-7-1943, was bekend dat hij krijgsgevangen was genomen. Arthur was tot 1945 krijgsgevangene, o.a. in het kamp Stalag Luft 3/6. Dit kamp werd later bekend omdat daar The Great Escape plaatsvond.

Tijdens de laatste maanden van de oorlog werd Arthur dieper in Duitsland gemarcheerd. De lange rij gevangenen en bewakers waren moe, vies en hongerig. Arthur en een andere gevangene rolden tijdens een stop in een greppel en de rij marcheerde verder. Ze verborgen zich in het bos en troffen daar Franse veldwerkers. Later gingen ze mee naar een nabijgelegen stadje en de volgende dag arriveerden de Geallieerden en bevrijdden het dorpje. Ze vierden dit uitbundig en reden rond in Duitse voertuigen die achtergelaten waren. Op 18-04-1945 begon hij aan zijn tocht naar huis. Arthur heeft nooit veel gesproken over zijn oorlogservaringen. Hij kon er niet tegen als dieren opgesloten waren en was heel streng als je zonder vragen aan zijn bezittingen kwam. Waarschijnlijk was dit gevolg van zijn gevangenschap.

Overige bemanning

De bemanning van de HR750 :
R. Beeston (Arthur Henry), pilot (11-02-1915 – 19-11-1988)
R. Walker, navigator
H. West, bomb aimer
H. Court, wireless operator
E.D. Matthews, engineer
A.G. East, gunner
E.H. Perlman, reargunner

H. (Mac) Court is in de Buunderkamp bossen gevangen genomen, naar een hotel gebracht en aan de Duitsers overhandigd. Bij het hotel was een lokaal meisje aanwezig waarvan de vader in Engeland woonde, in het hetzelfde dorp als Mac. Mac gaf zijn bezittingen bij haar in bewaring. Na de oorlog kwam zij dit keurig bij hem thuis brengen. Dit meisje was Audrey Hepburn!


Rechten

Museum Vliegbasis Deelen, CC-BY-NC

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl