Sinterklaas in Oldebroek

Gelderse verhalen op reis

"Op sinterklaasavond zetten we de klomp onder de schoorsteen met wat voer voor het paard. Nou en moeder zei dan vandaag is het echte sinterklaasfeest en sinterklaas is vandaag jarig en dan moeten jullie maar eens een mooi liedje voor sinterklaas zingen. Dus wij zongen dan sinterklaas kapoentje en zie de maan schijnt door de bomen en over de stoomboot die eraankwam en nog veel meer van dat soort liedjes. Nou zei moeder dan nu is het genoeg geweest, ga maar naar de bedstede en morgenvroeg niet te vroeg opstaan, denk eraan. En de volgende morgen gingen wij direct kijken onder de schoorsteen, want misschien waren er wel cadeautjes. En ja hoor we hadden geluk. Daar lag bij de klomp zo'n mooie blokkendoos met een schuifje erop. En als je het schuifje eraf haalde, kon je de blokjes, net stenen, zien. Er zat zelfs een deur en een raampje bij. En daar kon je prachtig mooie huisjes van bouwen."

Verhalenkoffer

Dit verhaal is onderdeel van de tentoonstelling 'Gelderse verhalen op reis'. De tentoonstelling is ontwikkeld naar een idee van Charlotte Reijngoudt-Giesbers, voorheen streektaalfunctionaris bij Gelders Erfgoed en is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de medewerking van vele dialectsprekers in Gelderland.

Heeft u (digitale) afbeeldingen die goed passen bij deze streek en bij dit verhaal? Dan nodigen wij u van harte uit deze via de reactiefunctie bij dit verhaal te 'uploaden'.


Rechten

©

Relevante links

Audio

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Streektaal
  • Volkscultuur
  • 1950-2000
  • Oldebroek
  • Volkscultuur
  • Veluwe

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl