Het is in Oldebroek al eeuwenlang de gewoonte dat er op de woensdag voorafgaande aan 17 september, de traditionele schapenmarkt of de “Broekkarmse“ wordt gehouden. De kinderen hebben die dag vrij van school en oud-Oldebroekers, die elders wonen, komen die dag naar Oldebroek. Waarom wordt die markt op een vaste bepaalde dag gehouden? Dit heeft te maken met het verre verleden.
De Heilige Lambertus, bisschop van Roermand, was de beschermheilige van het gilde der wol-wevers en schaapherders die er in grote getale in Oldebroek waren. Zijn geboortedatum is niet precies bekend. Wat we wel weten is dat hij in 740 in Luik vermoord werd en later heilig is verklaard.
Toen in de 13de eeuw de kerk in Oldebroek werd gebouwd moest er een naam aan worden gegeven. Dat werd meestal een naam van een heilige. Omdat Lambertus hier een bekende was, kreeg de kerk die naam. Jaarlijks was hier de kerkmis om de Heilige Lambertus te gedenken. In de loop van de jaren was er naast de kerkmis om de kerk een markt en kermis. Op een terrein achter de kerk was dan de markt voor schapen en geiten.
Het recht van de jaarmarkt is ongeveer 200 jaar oud. Het tijdstip om de markt te houden is gekoppeld aan de gedenkdag van de Heilige Lambertus 17 september. De markt en de schapen en geiten zijn van locatie gewijzigd in de tijd. Wat hetzelfde is gebleven, is de traditie van de schapenmarkt, het bezoek van familie en kennissen.
Voor die dag worden grote pannen soep gekookt en lekkere broodjes gemaakt en van tijd tot tijd kwamen vrienden en familie aan om iets te eten en daarna de tocht langs de marktkramen te vervolgen. Er is een mooie kermis en voor kinderen is het altijd feest. Iedere Oldebroeker ziet elk jaar weer uit naar de schapenmarkt. Het is een traditie die nog steeds in ere word gehouden en de schapenmarkt trekt jaarlijks duizenden bezoekers .
Door: Ep Boeve, aangepast door de redactie
Voor oudheidkundige vereniging "De Broeklanden"