Koninginnedag in Emst

Gelderse verhalen op reis

"En daar gingen de jongens naar toe en die werden daar naar toegebracht. En de jongens waren versierd met een oranje sherp, de meisjes een oranje strik in het haar en zo werden alle scholen verzameld op het feestterrein. Op dat feestterrein werden dan wat kinderspelen gedaan zoals koekhappen en in de kroon en dat soort spelletjes. Ze kregen gratis een glas ranja met een koek en verder hadden ze dan 's middags gratis draaien in de draaimolen of in de zweefmolen. De oranjevereniging had afgesproken dat dat vrij voor de scholen gedraaid werd. Als het dan afgelopen was gingen de jongens met paard en wagen weer terug naar de school, maar verder op de dag had je buurtschappen die onderling met elkaar een heleboel gingen versieren. Er werden bogen gemaakt aan het begin van de straat de buurtschappen gingen onderling wagens versieren. En dan had je 's middags een optocht waaraan dan alle jongens van de school aan mee deden. Dat gebeurde toen nog klassikaal, maar dat was een verplichte schooldag, wat het nu niet meer is. Dus de jongens van school deed daar aan met en het onderwijzend personeel had daar ook een hoop werk aan verricht."

Verhalenkoffer

Dit verhaal is onderdeel van de tentoonstelling 'Gelderse verhalen op reis'. De tentoonstelling is ontwikkeld naar een idee van Charlotte Reijngoudt-Giesbers, voorheen streektaalfunctionaris bij Gelders Erfgoed en is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de medewerking van vele dialectsprekers in Gelderland.

Heeft u (digitale) afbeeldingen die goed passen bij deze streek en bij dit verhaal? Dan nodigen wij u van harte uit deze via de reactiefunctie bij dit verhaal te 'uploaden'.


Rechten

©

Relevante links

Audio

Vond u dit artikel nuttig?

  • Streektaal

  • Volkscultuur

  • 1950-2000

  • Epe

  • Volkscultuur

  • Veluwe

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl