Elisabeth Maria Post

Schrijfster van de driedelige briefroman Reinhart

De schrijfster Elisabeth Maria Post (1755-1812) ligt begraven op de natuurbegraafplaats van het Landgoed Tongeren. Zij is bevriend met de familie Rauwenhoff die op het landgoed woont. Een van haar laatste boeken verschijnt als ze in Epe op de pastorie woont met haar echtgenoot, de dominee Justus Overdorp. Het is het boek uit 1810: Ter gedachtenis van mijnen waardigen broeder H.H. Post, in 1809 te Demerari overleden.

In haar driedelige briefroman Reinhart, of natuur en godsdienst (1791-1792) had ze al brieven van haar broer Hermanus verwerkt, die een plantage- en slavenhouder was in de toenmalige Nederlandse kolonie Demarary, vanaf 1814 onderdeel van Brits Guyana. De hoofdpersoon van de roman Reinhart spreekt zich uit tegen de slavernij: ‘Al die mooie velden die ik hier en daar, wijd en zijd zie liggen zijn dan alle door het gedwongen zweet van beroofde, mishandelde mensen bebouwd en zijn gehuld in een treurige nevel van onrechtvaardigheid, die mij misselijk maakt en doet zuchten’. Is Post daarmee een abolitionist? 

Geïnteresseerd in meer verhalen over het slavernijverleden van Gelderland, Nederland of de wereld? Kijk dan vooral op de website van Mapping Slavery


Rechten

Dineke Stam, CC-BY-NC

  • Sporen van slavernijverleden

  • Oost - West

  • 1800-1900

  • Epe

  • Veluwe

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl