Als je weet waar je moet kijken, kun je aan een landschap zien wat er vroeger is gebeurd. In het landschap zijn verhalen verborgen over watersnoodrampen, het winnen van land, de aanleg van dijken, hoe de mensen hier vroeger leefden en over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Maar waar dan en hoe kom je erachter?
Dit kun je allemaal ontdekken op de website van 'Het landschap vertelt', www.hetlandschapvertelt.nl. De website toont waar in het landschap van de Westelijke Tielerwaard een verhaal verborgen zit. Je kunt een route volgen aan de hand van prikkers op de kaart. Het is aan te bevelen om met de fiets of te voet op pad te gaan, omdat een aantal prikkers langs paden staan waar je met de auto niet kan komen.
De Westelijke Tielerwaard is de meest westelijke punt van het rivierengebied. En ook de laagste: de bodem loopt naar het westen af. Bovendien ligt het op de grens tussen Holland en Gelderland. Daardoor kent dit gebied een tumultueuze geschiedenis van watersnoodrampen en oorlogen.
Watersnood, omdat bij een teveel aan water in de rivieren niet alleen de 'eigen' Linge overstroomde, maar ook het water uit de Betuwe in het oosten over hen heen spoelde. Oorlogen, omdat de grens tussen Gelderland en Holland in de loop der tijd vaak is bevochten. In het landschap van de Westelijke Tielerwaard zijn nog steeds veel kenmerken van de verdedigingslinie de Nieuwe Hollandse Waterlinie terug te vinden in de vorm van inundatiesluizen, inundatiekommen, groepsschuilplaatsen, batterijen, forten etc.
Op de kaart op hetlandschapvertelt.nl vind je een aantal prikkers. De prikkers liggen niet langs een route, maar die is natuurlijk snel genoeg zelf uitgestippeld. Daar waar in het landschap een verhaal te vinden is, staat een prikker. De blauwe prikkers geven de plekken aan waar even gerust kan worden. Ze verwijzen naar bankjes, waaronder inundatiebankjes. De gele prikkers verwijzen naar horecagelegenheden.
Is het verhaal nog niet volledig, is er misschien nog een verhaal, roept de plek mooie herinneringen op, of heb je er net iets leuks meegemaakt? Dat kun je delen door een reactie te plaatsen.
Voor dit project heeft Vlakke Land subsidie gekregen via het programma Waterkracht I van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit programma was een samenwerking van Provincie Gelderland, Gelders Genootschap, KCG, Gelders Erfgoed en landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen.
Leven langs de linie
Streekgeschiedenis
2000-nu
Landschap
Rivierengebied