Ontploffing van een tank bij het ouderlijk huis

Theo Roelofs

Theo Roelofs (1949) is geboren in Ewijk. Hij werd genoemd naar zijn broer die in de Tweede Wereldoorlog omkwam samen met zijn andere broer Harrie op 8 oktober 1944. Theo kwam op 11 maart 2020 naar het WO2-café in Wijchen. Hij vertelde het verhaal van de ontploffing bij zijn ouderlijk huis.

“In oktober 1944 ontplofte er een Bren Carrier – een Britse tank – bij ons huis. Mijn broers Harrie en Theo zijn daarbij omgekomen. Na de oorlog zijn de volgende jongetjes naar hen genoemd. Ik ben dus eigenlijk Theo 2. Over het ongeluk werd na de oorlog eigenlijk niet meer echt gepraat.”

Bren Carrier

Theo laat een afbeelding van een Bren Carrier zien in een plakboek. “Waarschijnlijk is hij ontploft door een defect. Er waren kinderen bij aan het spelen.” De broers Harrie en Theo Roelofs kwamen om het leven en ook een van de kinderen van de evacuées die bij de buren in huis woonden, Gerard van Rossum. Drie Britse militairen kwamen ook om. Zij zijn begraven op de Jonkerbosch Cemetery in Nijmegen. Harrie was 9 jaar, Theo was 6 jaar oud, Gerard van Rossum was 7 jaar oud.

Zondag 8 oktober 1944

Moeder Roelofs (zwanger van zus Annie) had de tafel gedekt. Er klonk een harde knal. Het dak van het huis vloog in brand en alle ruiten sprongen. Brokstukken van de tank en ledematen van de slachtoffers werden tot wel zes meter ver rondgeslingerd. De rest van de militairen hielp met blussen van de brand. In een klap was het gezin Roelofs uit elkaar gerukt. De moeder van de omgekomen evacuée was hoogzwanger. Zij kon de gebeurtenis niet aan en overleed op 9 oktober 1944. Het kindje overleed zes weken later.

Linten op de kist

Na de oorlog pakte het gezin Roelofs de draad weer op, maar het verdriet over de broers was groot. Ook de oudste broer van Theo, Cor, praat er niet over. “Thuis werd er niet over gepraat. Ik wist dat er linten waren. Pas een paar jaar geleden vond ik de linten en bidprentjes onder in de kast. Van Harrie hebben we nog wel een schoolfoto, van Theo is er alleen nog een schoolschriftje.”

Theo Roelofs vertelde dit verhaal bij het WO2-café in Wijchen op 11 maart 2020. Het verhaal over zijn broers is ook te lezen in het boek 75 jaar Vrijheid Ewijkse Oorlogsverhalen dat in mei 2020 verschijnt. Tijdens de WO2-cafés konden Gelderlanders hun verhalen en herinneringen over de Tweede Wereldoorlog delen. Dit verhaal is aangevuld met informatie van het Comité 4 en 5 mei Ewijk over de herdenking van oorlogsslachtoffers op 8 oktober 2019.


Rechten

Henriette Kosse, Erfgoed Gelderland, CC-BY-SA

  • Getuigen van de oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Beuningen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl