Romantische fabrikantenvilla in Beuningen

Villa Vinckendael, Van Heemstraweg 58, Beuningen

Deze in 1910 gebouwde statige en romantische fabrikantenvilla is ontworpen door architect Oscar Leeuw (Roermond 1866-Nijmegen 1944). Leeuw heeft een flink aantal monumentale gebouwen op zijn naam staan. Bijvoorbeeld het Kasteeltje Jachtslot Mookerheide in Mook en in Nijmegen het concertgebouw de Vereeniging en het Museum Kam.

Villa Vinkendael of Vinckendael is gebouwd voor H.J.J. (Harrie) Verstraaten en A.H.A.M. Bolsius. Harrie was een van de drie gebroeders Verstraaten die samen in een naamloos vennootschap (NV) een jamfabriek en bierbrouwerij leidden op het grondgebied De Asdonck in Beuningen. Broer Herman bewoonde de inmiddels gesloopte villa De Asdonck tegenover de Corneliuskerk. Broer Willem woonde in de nog bestaande monumentale villa De Elt aan de Kloosterstraat. Harrie Verstraaten was een sociaal man. Hij bekleedde verschillende functies, zoals voorzitter van de harmonie en dijkgraaf. Zijn vrouw Aldegonda deed ook veel sociaal werk, maar overleed helaas op 29-jarige leeftijd.

Brouwers

De eerste steen voor villa Vinckendael werd gelegd op 27 april 1910. Het beroep van de gebroeders is nog steeds afleesbaar aan de villa heden ten dage; in een groot en fraai glas-in-lood raam in de linker zijgevel komt naast een landelijke voorstelling met verwijzingen naar het verbouwen van gerst en hop de volgende tekst voor: 'Uit gerst en hop wordt het edel nat gebrouwen Wie het met mate drinkt die zal het niet berouwen.'

Jugendstil en barok

Het huis is gebouwd in een mengvorm van stijlen, waarin met name elementen uit de in 1910 nog populaire Jugendstil en van de op dat moment reeds ouderwets geworden neo-renaissance de boventoon voeren. Overige opvallende elementen zijn de barokke gebogen bovendorpels in de dakkapellen en de op de gevelhoeken door de daklijsten heengestoken bakstenen dammen die afsluiten met een gestileerd Ionisch kapiteel.
De detaillering van Villa Vinckendael en de fraaie tuin is zowel van binnen als van buiten opmerkelijk gaaf bewaard gebleven. Onlangs is de villa met gevoel voor detail en authenticiteit gerestaureerd.


  • Land van Maas en Waal

  • Landschap

  • 1900-1950

  • Beuningen

  • Historische verenigingen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl