Kasteel Het Oude Loo

Jachtslot uit de 15e eeuw

Kasteel Het Oude Loo werd in de 15e eeuw gebouwd als jachtslot. In 1684 kocht stadhouder Willem III het kasteel en de omliggende grond. Willem III liet naast het oude kasteel en nieuw paleis te laten bouwen, maar liet het oude kasteel niet afbreken.

Het kasteel werden eeuwenlang gebruikt door de hofhouding van Paleis Het Loo. Ook de hofapotheek was in het kasteel gevestigd.

Gedempte gracht van Lodewijk Napoleon

Aan het begin van de 19e eeuw kwamen Het Oude Loo met Paleis Het Loo in bezit van Lodewijk Napoleon, die door zijn broer - keizer Napoleon - tot koning van Nederland was benoemd. Lodewijk Napoleon liet de slotgracht dempen, omdat hem was voorspeld dat hij ooit zou verdrinken.

Koninklijke familie

Koningin Wilhelmina liet aan het begin van de 20ste eeuw Het Oude Loo restaureren door de beroemde architect Pierre Cuypers. Daarbij liet ze de slotgracht weer uitgraven.
Het Oude Loo wordt regelmatig gebruikt door de koninklijke familie. Het kasteel is daarom niet te bezichtigen. De tuin rondom het kasteel - met een daarin een doolhof - is elk jaar in april en mei wel te bezichtigen.


  • Apeldoorn

  • Landschap

  • 1000-1500

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl