Woonhuis

Kattenburg 13, Druten

Om onverklaarbare redenen is dit pand pas in 2013 op de gemeentelijke monumentenlijst terecht gekomen. Dit dankzij de inspanningen van de huidige bewoner. Na de eeuwwisseling heeft hij het pand stapsgewijs gereconstrueerd en gerestaureerd.

Winkelaanbouw

De waarschijnlijke reden van eerdere niet-plaatsing kan de winkelaanbouw aan de straatzijde zijn geweest. Daardoor is er sprake van een zeker onevenwicht, maar gelukkig heeft de monumentencommissie van de gemeente Druten geoordeeld dat dit gebouw evenals de andere gebouwen in deze straat, allemaal gebouwd met geglazuurde stenen en versierselen van Dericks en Geldens, een plaats verdient in de gemeentelijke eregalerij.

Details

Boven de deur zien we twee tegeltableaus, die tezamen een landschap voorstellen. Ook zijn Jugendstilachtige geometrische patronen te zien. De vanwege de smalle gangen ter weerszijden nauwelijks vanaf de straat zichtbare zijgevels en achtergevel zijn zeer sober gehouden. Alle hellende daken zijn voorzien van geglazuurde rode Tuiles du Nordpannen. Vermoedelijk is het pand ontworpen door gemeentearchitect Spits, gezien de overeenkomsten in stijl met o.a. de naastgelegen villa Kattenburg 15, die twee jaar later in 1904 werd gebouwd en waarvan het ontwerp met zekerheid aan Spits kan worden toegeschreven.

Karel Willem Kelly

Het is gebouwd in opdracht van de gerechtsdeurwaarder Karel Willem Kelly, die in het lage deel rechts van de deur een kantoortje liet onderbrengen. In 1913 is hij verhuisd en betrokken de dames Offermans het pand. Kort daarop is het voormalige kantoorgedeelte aan de voorzijde uitgebreid met een éénlaags uitbouw met plat dak en een afgeschuinde linker hoek met entree, ten behoeve van de nieuwe functie als woon/winkelhuis. Voor de uitbouw werden dezelfde materialen (plint in mangaan baksteen, opgaand werk in rode steen met speklagen van groen geglazuurde steen) en dezelfde profielstenen en detailleringen gebruikt als voor de woning, waardoor het verschil in bouwtijd nauwelijks afleesbaar is. Nog later had een juwelier er zijn bedrijf.

Ensemblewaarde

Door de ligging van de woning te midden van huizen uit dezelfde periode met dezelfde architectuur en hetzelfde materiaalgebruik, is sprake van een duidelijke ensemblewaarde. Binnen deze rij woningen, links naast het pand in schaal ineens enorm toenemend tot villa-achtige proporties, vormt Kattenburg 13 met zijn markante uitgebouwde winkelruimte met balustrade een markant accent. De gehele rij huizen vormt met zijn veelheid aan hoofdvormen en onderling overeenkomend decoratief werkend materiaalgebruik een zeer sprekend voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuwse straatwand, homogeen in materiaalgebruik, maar divers en levendig in de hoofdvormen.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1900-1950

  • Druten

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl