Interieur Kapel Boldershof, Ambthuisplein 1, Druten

De kapel is een onderdeel van het grote complex op een centrale plek in de Druten. Het geheel werd ontworpen door architect Edouard Cuypers, de neef van de architect van de Drutense Ewaldenkerk, Pierre Cuypers. Edouard was behalve architect ook etser, tekenaar en glaskunstenaar.

Verbouwing en restauratie

De zusters van de congregatie van de Dochters der Wijsheid, die in 1903 in Druten terechtkwamen en dit Boldershofcomplex lieten bouwen, verlieten Druten in 1986. De belendende paviljoens werden herbestemd tot woningen. De in 1915 geopende kapel bleef tot 1990 leeg. Vanaf 1990 was er een fotostudio in gevestigd. In 2009 gaf een nieuwe eigenaar opdracht voor de verbouwing van het souterrain en de restauratie van het interieur. Het doel was de kapel geheel in de originele staat terug te brengen. Bij deze restauratie werden de oorspronkelijke muurschilderingen uit de jaren ‘20 herontdekt en onder de er overheen aangebrachte verflagen vandaan gehaald. Deze decoraties hebben een sterke band met de architectuur en versterken deze zelfs. De kleuropbouw van het totale interieur geeft een gevoel van balans, het ademt een aangename voornaamheid.

Cuypers vs. Manche

Van het fraaie en eenvoudige decoratieve ontwerp van Cuypers dat pas in 1923 na jarenlange arbeid het door de architect/kunstenaar bedoelde resultaat had, was in 1938 niet veel meer te zien. Het werd in dat jaar overgeschilderd door Lou Manche. Weliswaar gedeeltelijk achter wandbetimmering weggewerkt, kwamen de beschilderingen in 2009 weer te voorschijn. locatie datering status beschrijving lees verder op volgende pagina vervolg Na onderzoek bleek, dat het interieur zoals dat in 1923 door Cuypers was bedoeld het meest in aanmerking kwam voor restauratie en reconstructie. De later aangebrachte lagen werden daarom verwijderd. Ruim twee jaar later was de interieurrestauratie door restaurateur Bert Strik (onder meer bekend van de restauratie van het Tuschinski Theater) gereed.

Decoratie

Heel belangrijk voor het totaalbeeld was, dat de colonetten (kleine dunne zuilen) nog aanwezig waren. Het glas in lood is van bijzonder belang. Al deze ingrediënten versterken de decoraties en geven het interieur een totaalgevoel. De 14 kruiswegstaties uit 1923 waren in de zestiger jaren verwijderd. De schilderijen werden opgespoord in Biest-Houtakker bij Tilburg. De kerk in die plaats werd gesloten en het bisdom stelde deze kunstwerken ter beschikking van de kapel, ondanks het feit dat die geen religieuze doelen meer dient.

De kapel is uniek en waarschijnlijk nog de enige gedecoreerde kapel van Cuypers in Nederland. Sinds de restauratie wordt de ruimte gebruikt als trouwlocatie en voor o.a. concerten, recepties en symposia.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1900-1950

  • Druten

  • Land van Maas en Waal

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl