Dit kolossale dijkhuis aan de Waalbandijk werd vroeger onder meer bewoond door een groothandelaar in steenkolen. Het huis staat niet geheel toevallig tegenover de scheepswerf en de haven. Het pand is alleen van buiten te bezichtigen.Vooral vanwege de eenvoudige, harmonische architectuur en karakteristieke detaillering van het woonhuis verdient het een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst.
Het monument bestaat uit een met een gewelf (gebogen metselwerk) overdekt souterrain, begane grond en zolderverdieping. De tuitgevel met getande rollagen en ingemetselde schouderstukken is de moeite waard om te bekijken. In de as van de gevel bevindt zich een portiek met ingang. De getoogde vensters worden afgesloten door een iets ingemetselde omgezette segmentboog, op de begane grond voorzien van tweeruits schuiframen, op de zolderverdieping voorzien van tweeruitsramen. In de voorgevel van het huis zit een dubbele deur, die over een brug bereikbaar is vanaf de dijk. De deur wordt geflankeerd door rechtafgesloten vensters met hanenkam en vierruits schuiframen.
Door de dijkverzwaringen in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn langs de Waalbandijk in Druten en op andere plaatsen veel huizen verdwenen. Waar dat mogelijk was, werd gekozen voor andere overstromingswerende oplossingen om huizen te redden. Zo is ook dit monument gespaard. Een uitstekend voorbeeld hiervan is ook te zien in Afferden aan de Waalbandijk. Daar is een reeks boerderijen en dijkhuisjes gespaard door een nieuwe dijk aan te leggen. Deest heeft zijn huizen aan de Waalbandijk, vroeger het centrum van het dorp, helemaal verloren door de dijkophoging. Het monument is niet toegankelijk voor publiek.
Drutense monumenten
Landschap
1800-1900
Rijk van Nijmegen