Woezik kreeg een school

Sint Paschalisschool met woning, Woeziksestraat 18 en 20, Woezik

In 1930-1931 werd aan de zuidzijde van de Woeziksestraat een nieuwe rooms-katholieke school gebouwd naar ontwerp van architect Van Kessel. Het is genoemd naar de Spaanse franciscaner lekenbroeder Paschalis. Zijn beeltenis met een lam op de arm bevindt zich in de vestibule van de school. De groeiende Woezikse gemeenschap verdiende het.

Het is een markant gebouw in expressionistische stijl met kenmerken van de late Amsterdamse school. Typerend zijn de nadrukkelijk aanwezige pannendaken en gevelvelden van baksteen. Het oorspronkelijke gebouw kende drie lokalen. Later werden er enkele aan toegevoegd waarna de huidige opzet ontstond. Al in de jaren van de twintigste eeuw werd de oude school vervangen door een nieuwe. De oude school werd sportschool. Tegenwoordig fungeert het als buurthuis en herbergt vele verenigingen en een biljartzaal. Er is ook een crèche.

Onderwijzerswoning

Naast de school is in 1931 een onderwijzerswoning gebouwd ook ontworpen door Van Kessel. In stijl en materiaalgebruik past de woning goed bij de school. Opvallend is het hoge pannendaken het decoratieve glas-in-lood in de bovenlichten. In 2005 werd er een aanbouw in stijl aangebouwd.


Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl