Wilhelmina gaslantaarn Monument op het Museumplein

25-jarig regeringsjubileum Koningin Wilhelmina - Onthulling Jubileumlantaarn, 1923. Collectie Historisch Museum Ede Bron: Jaap Floor


De 'Wilhelminalantaarn' is een zeer bijzonder monument: het is een van de weinige gaslantaarns die Europa nog rijk is. Het is een zeldzaam voorbeeld van smeedwerk in de stijl van de Amsterdamse School en heeft op verschillende plaatsen in Ede gestaan.

In 1923 viert H.M. koningin Wilhelmina haar zilveren ambtsjubileum. Ter gelegenheid daarvan schenkt de Edese burgerij de jubileumlantaarn aan de gemeente. Deze lantaarn bestaat uit een bakstenen sokkel met daarop een spits toelopende smeedijzeren lantaarn. Aan de spits hangt een dubbele ring, met daarin de tekst 'WILHELMINA 9 SEPT. 1898 - 1923'. Aan deze ring hangen vier gasarmaturen. De lantaarn is vervaardigd door de Edese Machinefabriek Henneman & Co. Kort na de oorlog wordt de lantaarn verplaatst en komt uiteindelijk op het Museumplein terecht. In maart 2007 keert hij terug op nagenoeg de zelfde plaats, als waar het in 1923 allemaal begon, namelijk aan het Maandereind. Kort na de oorlog wordt de lantaarn verplaatst naar Park Paasberg en komt in de zeventiger jaren uiteindelijk op het Museumplein terecht. Tussen de vier stijlen van de lantaarn is in 2013 een bronzen beeld van een jongetje geplaatst. Dit kunstwerk met de titel 'Ander' is van de hand van beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen. De 'Wilhelminalantaarn' is inmiddels Rijksmonument.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl