De keermuren van het Grote Museum

Het nooit afgebouwde museum

Helene Kröller-Müller wilde op de Veluwe een museum bouwen om haar kunstcollectie tentoon te stellen. Zij vindt de zuidzijde van de Franse Berg daarvoor de beste plek.

Henry van de Velde als ontwerper

Architect H.P. Berlage maakte de eerste ontwerpen in 1917. Deze bevielen Helene niet. Architect Henry van de Velde maakte het tweede ontwerp voor het museum op de Franse Berg. Hij bracht de hoogtelijnen nauwkeurig in kaart, om zijn ontwerp goed tot het landschap te laten verhouden. In zijn ontwerp doorsnijdt het voorplein van het museum de Franse Berg. Betonnen keermuren moesten de zandmassa's in bedwang houden. Hoewel begin jaren twintig van de vorige eeuw de eerste tekenen van de crisis zich al aandienden, gaf Helene in 1921 toch het startsein voor de bouw van het museum.

Het mysterie van het nooit gebouwde museum

Er werd speciaal een spoorlijntje vanaf station Wolfheze aangelegd om zandsteenblokken uit Maulbron aan te voeren. In 1922 werd de bouw om financiële redenen stilgelegd. De betonnen keermuren van het voorplein en van het grote terras zijn dan al voltooid. Ze staan er nu nog, als stille getuigen van Helene's droom. Haar kunstcollectie is in 1938 ondergebracht in het Kröller-Müller Museum. De half-overstoven genummerde zandsteenblokken spelen nu de hoofdrol in de Nature Game "het mysterie van het nooit gebouwde museum."


Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl