De Stenen Tafel Oriëntatiepunt en uitzichtspunt

Stenen tafel © Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe
De Oriënteertafel, ook wel De Stenen Tafel genoemd, is vermoedelijk ontworpen door Henry van de Velde. De Oriënteertafel is gebouwd als oriëntatiepunt op een hoog punt van de heuvelreeks die het Cultuurpark scheidde van het Wildpark. Vanaf deze heuveltop was er uitzicht naar diverse richtingen.

Het ontwerp

De tafel is in baksteen uitgevoerd en staat op een in baksteen uitgevoerd cirkelvormig terras. Een lager gemetselde rand vormt een soort bankje rondom de rond gemetselde tafel. Onder De Stenen Tafel bevindt zich een ruimte, wellicht een waterkelder. Het vermoeden is dat het een rol gespeeld zou kunnen hebben in de waterhuishouding binnen het Park. Bovenop de tafel is een natuurstenen windroos aangebracht, ontworpen door Mendes da Costa. Op deze windroos staan de windrichtingen aangeduid voor de oriëntatie.

Eikenhakhoutcultuur

Door het uitgroeien van het omringende bos op de hellingen is het oorspronkelijke uitzicht verloren gegaan. Om de functie van de Oriënteertafel weer beleefbaar te maken is aan één zijde het eikenbos afgezet. Hier is de eikenhakhoutcultuur hersteld. De eikenbomen worden daar steeds al op jonge leeftijd afgezet. Vroeger gebeurde dit voor geriefhout en leerlooierijen, nu voor het behoud van het uitzicht. De Oriënteertafel ligt aan het Landschappenpad en is bereikbaar via een stelsel van trappen.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl