Provinciaal Depot voor Bodemvondsten

Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam

Het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten van Gelderland is gehuisvest in het rijksmonument Museum G.M. Kam. Architect Oscar Leeuw heeft dit rijksmonument ontworpen voor het Museum voor de archeologische collectie van Gerard Marius Kam en in 1922 is het in gebruik genomen.

In 1987 nam de provincie Gelderland het museum van het rijk over en werd het Provinciaal Museum G.M. Kam ondergebracht in het gebouw. Aan het museum werd het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten toegevoegd. In 1998 fuseerde het museum met Nijmeegs Museum De Commandarie van Sint Jan en verhuisde het naar het centrum van Nijmegen. Het gebouw Museum Kam kreeg als onderdeel van Museum Het Valkhof een nieuwe bestemming als Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam, waarin ook het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten is ondergebracht.

De boeiende historie van Gelderland heeft in de bodem een rijk archief aan informatie achter gelaten. Dit archief wordt in toenemende mate bedreigd door bouwwerkzaamheden en ontgrondingen. Door middel van archeologisch onderzoek wordt ervoor gezorgd dat die nalatenschap voor toekomstige generaties behouden blijft.

In opdracht van de provincie Gelderland vervult Museum Het Valkhof de wettelijke taak de documentatie en de bodemvondsten van archeologisch onderzoek in Gelderland duurzaam te beheren in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten en voor het publiek toegankelijk te maken in het Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam. Hier wordt aan onderzoekers (wetenschappers, studenten, amateur-archeologen) de gelegenheid geboden het materiaal uit het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten te bestuderen en te gebruiken. Daarnaast kunnen op aanvraag vondsten voor presentatie of voor onderzoek worden uitgeleend. Bovendien beschikt het Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam over een rijke archeologische bibliotheek en het archief met onderzoeksdocumentatie.

 


Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Archeologie
  • Tot -3000
  • Nijmegen
  • Archeologie
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Openingstijden

Bibliotheek: dinsdag t/m donderdag: 13.00-17.00 uur en op aanvraag

Prijs

gratis

Contactgegevens

Museum Kamstraat 45
6522 GB Nijmegen

024-3608805

l.swinkels@museumhetvalkhof.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl